HexRoller

Spelgegevens

Naam spel HexRoller
Spelbedenker Rustan Håkansson
Vormgeving Christian Fiore
Uitgever Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-8 leeftijd 10+ tijdsduur 15 minuten
prijs 20 soort spel Roll and Write spelregels Spelregels Engels

Inleiding

In HexRoller probeer je zo goed mogelijk de gegooide nummers in het hexagon rooster te plaatsen en daarmee de meeste punten te verkrijgen.

De eerste indruk

HexRoller maakt meteen duidelijk dat het een Roll en Write is. Het beloofd veel met een tekst als “a fast, tricky roll-and-write game”. Eerst zien dan geloven zullen we maar zeggen.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt een score formulier, samen bepalen de spelers of ze de kant met 7 of 8 dobbelstenen gebruiken. Iedereen beschikt verder over een pen of potlood. Je bent klaar om het spel te starten.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 7 rondes, waarna gekeken wordt wie de meeste punten bij elkaar heeft gespeeld. De ronde start met alle dobbelstenen te gooien en deze op te delen naar het aantal ogen.

Vervolgens kiest iedere speler 1 set dobbelstenen en vult deze in op zijn score formulier. Bijvoorbeeld vier zevens. De eerste 7 die geschreven wordt moet aan een al bestaande 7 op het formulier grenzen. Elke volgende 7 moet dan weer aan de zojuist geschreven 7 eindigen.

Daarna kiest de speler nog een volgende set dobbelstenen en schrijft deze volgende de zelfde wijze op zijn score formulier. Daarna is de ronde voorbij en worden de dobbelstenen opnieuw gegooid.

Een speler heeft 3 bonussen die hij 1 maal in het spel kan inzetten. Gebruikt hij deze niet dan is dit aan het einde van het spel punten waard.

  • 1 extra van het gekozen getal invullen
  • Ergens een 2 invullen
  • Een extra set dobbelstenen invullen

Na de zevende ronde wordt gekeken welke vlakken volledig zijn gevuld. Het getal wat daar het meeste in voor komt is het aantal punten wat je scoort voor dat gebiedt. Voor het middelste vlak scoor je dit dubbel.
Daarna ga je kijken of je de voorgedrukte getallen met een ononderbroken lijn van de zelfde getallen hebt kunnen verbinden. Als dat dit is gelukt krijgt je het aantal punten gelijk aan het getal wat je met elkaar hebt verbonden.

Als laatste krijg je nog punten voor de getallen die je hebt gekozen om op te schrijven. Kijk hoever je ononderbroken kunt tellen vanaf 3 in een rij. Kun je helemaal tot 8 tellen dan krijg je voor deze rij acht punten.

Tips en opmerkingen

Het aantal punten wat je krijgt voor een rijtje waar je tot 8 kan tellen weegt soms niet op tegen een paar keer een groot aantal cijfers in kunnen vullen. Daarmee kun je namelijk makkelijker vlakken vullen en in verhouding eventueel meer punten scoren.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele
HexRoller is geen slecht spel, maar goed is het ook niet te noemen. Het is exact wat het moet zijn, maar ook niet heel veel meer. Daarnaast laat de handleiding een aantal vragen open die toch wel handig zouden zijn om beantwoord te krijgen.

  • Wat moet je doen als er meer getallen zijn dan dat je kwijt kunt op je score formulier?
    – Je hebt maar twee velden over naast een zeven maar op tafel liggen 3 zevens.
  • Wat als er maar 1 getal gegooid is, wat doe je dan met je tweede actie?
  • Wat is de betekenis van de verschillende kleuren dobbelstenen?
  • Hoe werkt de scoren van elke zijde van het scoren formulier exact?

Niet dat het spel niet te spelen is zonder antwoorden op deze vragen, maar toch vervelend als je deze situaties tegenkomt tijdens het spelen en geen duidelijk antwoord krijgt van de regels.

Eén gedachte over “HexRoller”

  1. Ik heb dit spel online leren kennen op happymeeple.com waar het een solospel is. Doordat je het leert met een tutorial (Engelstalig) zijn er ook geen spelregelvragen meer. Daar zijn ook diverse challenges te spelen waarmee ik me een hele tijd heb vermaakt.

Reacties zijn gesloten.