Back to the Future: Dice Trough Time

Spelgegevens

Naam spel Back to the future Dice Through Time
Spelbedenker Ken Franklin, Chris Leder, Kevin Rodgers
Vormgeving Matt Taylor
Uitgever Ravensburger
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45-60 minuten
prijs 30 spelregels Spelregels Engels
soort spel Coöperatief, Dobbelspel

Inleiding

Toen ik de eerste plaatjes van “Back to the Future – Dice through time” zag, dacht ik: “ik weet niet wie bedacht heeft dat back to the future nog hip is, maar hier heeft iemand niet goed opgelet”. Aan de andere kant, voor iemand die tiener was in de jaren 80 zijn de karakteristieke letters van back to the future en het zien van de DeLorean een feest der herkenning.

Het verhaal achter het spel is dat Biff (de pestkop in de film) de tijdmachine (DeLorean) heeft gestolen voor een joyride en daarmee verschillende items van “tijd” verwisseld heeft. Dus items uit 1885 zijn naar 2015 gebracht enz… Aan ons als spelers de taak om de items uit het verkeerde jaartal op te halen en naar het juiste jaartal terug te brengen en daarmee het “space-time continuum” te herstellen.

De eerste indruk

Overzicht
Zoals gezegd: de doos roept herinneringen op. Maar dat maakt ook dat e.e.a. er wat gedateerd uitziet. In de doos zitten dobbelstenen en Delorean miniaturen, Biff standees, item kaarten, event kaarten, verschillende tokens, een spellerbordje en een algemeen speelbord. Het spelbord bestaat uit vier horizontale stroken die de verschillende tijdzones aangeven die ook in de film te zien waren, 1885, 1955, 1985 en 2015. Persoonlijk vind ik de uitstraling van het spel materiaal niet geweldig. Het ziet er allemaal wat simpel uit, maar tegelijk voldoet het wel. Maar eens zien hoe het speelt…

De voorbereiding

Back to the Future, Dice through time, heeft een korte setup. Plaats het bord, plaats daarop de Biff standees, schud de eventkaarten, sorteer de item kaarten per tijdvak, schud ze en pak afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je wil spelen een aantal kaarten per tijdvak (2,3,4 of 5). Plaats de OUTATIME marker aan het begin van de tijdlijn en je bent klaar om te beginnen!

Spelverloop

Back to the Future is een coöperatief spel en je speelt dus samen “tegen” het spel. Vaak zie je in dit soort spellen dat er een timer mechanisme in zit, wat er voor zorgt dat je niet eindeloos door kunt gaan. Zo ook hier. In dit geval heb je een beperkte tijd om items te verzamelen uit de tijdzone waar ze nu liggen (de foutieve tijdzone dus, “Biff” heeft de zaak immers overhoop gehaald!) en ze vervolgens naar de juiste tijdzone te brengen. Dit allemaal voordat de OUTATIME marker 12 bereikt heeft.

Een spelronde bestaat uit de volgende stappen:

  • Event kaarten omdraaien en op het bord plaatsen
  • Dobbelstenen gooien en acties uitvoeren
  • De outatime marker verplaatsen
  • Tijd paradox tokens plaatsen

Event kaarten omdraaien en op het bord plaatsen

De event kaarten geven belangrijke gebeurtenissen uit de films weer. Denk aan: “Doc vindt de DeLorean uit”. Op de event kaart staat een jaartal en een locatie. Tijdens deze fase is het enige wat je hoeft te doen, het kaartje op die plaats op het spelbord leggen. Thematisch moet je dit zien als: dit zijn de plaatsen waar Buff de foutieve items neergelegd heeft.

Dobbelstenen gooien en acties uitvoeren

Iedere speler heeft 4 dobbelstenen tot zijn beschikking. Op deze dobbelstenen staan verschillende afbeeldingen die staan voor verschillende acties. De acties die je kunt doen zijn bijvoorbeeld:

  • Verplaats binnen je huidige tijdzone naar een andere locatie
  • Verplaats naar dezelfde locatie in een andere tijdzone
  • Oplossen van tijd paradoxen (hierover later meer)

Het verplaatsen over de verschillende locaties en tijdzones doe je uiteindelijk om op de eerder neergelegde event kaarten te landen en deze events op te lossen. Een event oplossen doe je met nog niet gebruikte dobbelstenen, namelijk door specifieke combinaties af te leggen. Wanneer je dit gedaan hebt is het event afgehandeld en krijg je een item kaart. Hierna kan de laatste opdracht beginnen: De item kaart terugbrengen naar de juiste tijdzone.

Een andere actie die je kunt doen is het oplossen van een tijd paradox. Dit kun je doen, wanneer je de afbeelding van Doc (de professor) gegooid hebt. Tijd paradoxen zijn eigenlijk strafpunten die zich op het bord verzamelen en die ervoor zorgen dat je sneller door de beschikbare tijd heen bent.

De outatime maker verplaatsen / Tijd Paradox tokens plaatsen

Nadat je je acties gedaan hebt, moet je bekijken welke event kaarten er nog open liggen. Eigenlijk zijn dit nog problemen in de tijd die je moet oplossen. Je telt het aantal nog openliggende event kaarten en telt daar eventueel aanwezige tijd paradox tokens bij op. Zoveel stappen moet je de Outatime maker verplaatsen!.

Als laatste stap, leg je in het jaar waar de meeste event kaarten open liggen, op ieder event (die er nog geen heeft) een tijd paradox token. Dit om het niet oplossen van de problemen de volgende keer nog erger te maken.

Tips en opmerkingen

Ik heb het spel een aantal keer gespeeld en tjonge.. wat een uitdaging! Vooral het mechanisme met de tijd paradox tokens, kan je heel snel in de problemen brengen. Uiteindelijk heb je maar 12 “uur” de tijd om e.e.a. op te lossen en als je eens een ongelukkige worp hebt gehad, kun je zomaar 4 of meer stappen de verkeerde kant op maken. Dus dan gaat het snel.

Belangrijke tip is dan ook, zorg dat je niet te veel schade oploopt. Dan maar liever wat langzamer items terugbrengen. Maar oplossen van events en opruimen van tijd paradox tokens moet zeker van een van de spelers de prioriteit zijn.

Verder maak gebruik van het “rippling dice” mechanisme wat in het spel zit. Hierover bij het oordeel meer info.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Ravensburger.
Ik zou bijna zeggen… je mag een boek niet op zijn kaft beoordelen. Ik vind het spel er niet zo mooi uitzien, maar ik heb echt veel lol gehad met Back to the future – Dice Through Time. Ik merk ook dat ik het thema van het spel ook echt leuk gekozen vind. Ik realiseer me daarbij wel dat dit te maken kan hebben met het feit dat ik de films ook geweldig vond. Wat ik bijvoorbeeld thematisch echt leuk vind zijn de tijd paradox tokens. Die krijg je bijv. doordat je, tegelijk met een tegenspeler op hetzelfde veld landt. Thematisch moet je hier bedenken, dat dit wil zeggen dat de Delorean zichzelf uit een andere tijd tegenkomt (Dus :-)). Het klinkt wellicht wat complex, maar als je een beetje in het verhaal zit is het wel grappig. Een ander grappig element is dice rippling. Je kunt dobbelstenen “achterlaten” voor je toekomstige zelf. Dus als je in 1855 staat en daar een dobbelsteen nog niet gebruikt hebt, die in 2015 heel erg van pas komt, kun je hem in 1855 achterlaten voor jezelf of een andere speler en die zal hem dan in 2015 tegenkomen. Coöperatieve spellen blijven een bijzondere categorie, niet iedereen kan ze waarderen. Maar ik zeg, deze moet je gewoon eens een poging geven!

© Foto’s Boardgamegeek