Santa Monica

Spelgegevens

Naam spel Santa Monica
Spelbedenker Josh Wood
Vormgeving Jeremy Nguyen, Josh Wood
Uitgever AEG
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2-4 leeftijd 14+ tijdsduur 35-40 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels
soort spel Card Drafting, Set Collection

Inleiding

De Pier van Santa Monica is behoorlijk bekend: het is vaak het toneel geweest van film scenes en nu speelt het de hoofdrol in een spel. Een spel waarbij je de boulevard en het strand rondom de pier gaat opbouwen. Daarbij moet je verschillende keuzes maken: ga je voor een strook met veel natuur? Probeer je een strand te maken dat aantrekkelijk is voor de locals? Of juist voor toeristen? Dit zijn de keuzes die je moet maken in het spel Santa Monica.

De eerste indruk

Het materiaal van AEG ziet er in mijn optiek altijd netjes uit. Zo ook nu weer. Wel hebben ze gekozen voor een doos met wat “verkleurde” pastel tinten. Dat past wel bij het thema, maar je moet er van houden. Verder is de beroemde pier op de voorkant te zien. In de doos vinden we houten popjes (slanke meeples), zo’n 80 kaarten, houten zand dollars en nog wat extra karton, wat de starttegels zijn en kaarten waar waarop scoring condities staan. Maar eens zien hoe het speelt…

De voorbereiding

Je start met het openleggen van twee rijen van vier kaarten. Dit is de markt, waar je tijdens het spel je nieuwe kaarten kunt verschaffen. De kaarten zijn overigens multi-use kaarten. Dus naast de leuke afbeelding, kunnen er inkomsten, maar ook manieren om punten te scoren op staan. Verder selecteer je willekeurig twee zanddollar tegels en voor iedere speler een starttegel. Op de starttegels staan de start resources die iedere speler krijgt (die zijn dus verschillend per speler). De resources bestaan uit zand dollars of popjes van het type: Local, Touris of VIP. Als je die verzameld hebt kun je starten.

Spelverloop

Santa Monica is in de kern een eenvoudig spel. Je pakt een beschikbare kaart van de markt en legt die aan op je strand. Soms staat er op de kaart een actie die je mag doen als je hem uitspeelt. Je moet dan denken aan het pakken van resources of het verplaatsen van je bestaande popjes. Na het uitvoeren van deze actie is de volgende speler aan de beurt. Dit herhaal je net zo lang totdat iemand 14 kaarten heeft uitgespeeld en dan vindt een finale ronde van verplaatsingen plaats, gevolgd door de eindtelling. Klinkt eenvoudig, toch? Maar….

Je scoort in Santa Monica op verschillende manieren punten en vaak gaat het daarbij om het maken van reeksen van naast elkaar liggende kaarten van een speciaal type. Bijvoorbeeld: kaarten met sport activiteiten erop.

Daarnaast kun je in Santa Monica punten verzamelen door de toeristen en locals die je op de kaarten plaatst te verplaatsen naar speciale locaties. Zo’n locatie is aangegeven met een cirkel, met daarop aangeven hoeveel van welk soort popje je daar moet verzamelen en hoeveel punten je dan krijgt.

Tot slot heb je nog je VIP. De VIP’s willen specifieke locaties bezoeken en die zijn voor iedere speler verschillend. Bijvoorbeeld: Jou VIP, wil vooral toeristische locaties bezoeken. Voor iedere goede bezochte locatie, krijg je 1 extra punt.

Tips en opmerkingen

Iedereen start het spel met vier manieren om punten te verzamelen. Daarnaast kunnen de kaarten die je gedurende het spel verzamelt je extra manieren geven om punten te scoren. Ga daar slim mee om. Probeer slimme combinaties te maken, maar maak wel keuzes. Je kunt niet overal op scoren. Kies dus bewust waar je je op richt.

Er is overigens ook een onofficiële solo variant van dit spel. Deze is gemaakt door de spelontwerper zelf en is best leuk om te doen. Je speelt tegen een kunstmatige tegenstander die zijn kaarten selecteert op basis van een dobbelsteen worp.

Oordeel recensent

Santa Monica is zeker een leuk spel. Het speelt lekker vlot en bevat echt een complexere puzzel dan je in het begin zou denken.

Zoals ik zei, er is een solo variant die op basis van een dobbelsteen worp de kaarten van de tegenstander selecteert. Dit zegt eigenlijk best veel. Je ben namelijk vooral met je eigen puzzel bezig en er is bijna geen speler interactie. Ik heb het bij Santa Monica niet gemist, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat niet prettig vinden. Santa Monica is een vrij licht spel, maar de puzzel kan echt een brein breker worden als je voor de optimale score gaat. Als je dit soort optimalisatie puzzels leuk vindt, zou ik het zeker eens proberen. Met name omdat het het spel heel toegankelijk is en veel mensen zal aanspreken. De speeltijd is voor een echte filler misschien iets te lang, maar ik zou hem zeker nog in die categorie plaatsen. Leuk voor tussendoor. De 14 jaar grens, vind ik overigens erg hoog. Volgens mij is dit prima vanaf een jaar of 10 te spelen.

Foto’s: boardgamegeek.com