Escape Roll & Write

Spelgegevens

Naam spel Escape: Roll & Write
Spelbedenker Sebastian Schwarz
Vormgeving Oliver Schlemmer
Uitgever Queen Games
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 25 spelregels Spelregels
soort spel Dice Rolling, Coöperatief

Inleiding

Bij de naam “Escape” van Queen Games zal een aantal van jullie wellicht direct denken: die kennen we al. Queen Games heeft namelijk in 2012 al het spel genaamd “Escape – The curse of the Temple” uitgebracht. Deze review gaat echter over de Roll & Write variant van dit spel. Queen Games heeft in de afgelopen jaren van een aantal van haar spellen Roll & Write varianten gemaakt. Escape Roll & Write is hierbij een bijzondere: het is namelijk een coöperatieve Roll & Write. Natuurlijk een genre waarvan de smaken nogal verschillen.

Het thema van de escape spellen van Queen Games kun je het beste omschrijven als Indiana Jones. De spelers zijn avonturiers die gezamelijk een aantal diamanten (gems) moeten verzamelen.

De eerste indruk

Zoals je bij een roll & write zou verwachten, vinden we in de doos een aantal schrijfblokjes. Één blok voor gezamelijk gebruik en één voor persoonlijk gebruik. Het schrijfblok voor gezamelijk gebruik bevat een scorespoor, een rondetraker en de mogelijkheid om bij te houden hoe vaak je een specifieke item-bonus hebt gekregen (hierover later meer). Het schrijfblok voor persoonlijk gebruik bevat een weergave van de binnenkant van de tempel: een doolhof aan kamertjes met in ieder kamertje een dobbelsteen combinatie die je moet gooien om er naartoe te mogen en de eerder genoemde item-bonus te krijgen. Daarnaast zitten er nog vier meeples en tien dobbelstenen in de doos. Het materiaal ziet er netjes uit en is herkenbaar voor de mensen die het originele bordspel kennen. Daarin zitten namelijk dezelfde dobbelstenen.

De voorbereiding

De voorbereiding is snel en eenvoudig. Iedere speler neemt een persoonlijk speelveld (schrijfblok), en het gezamenlijk te gebruiken schrijfblok wordt in het midden gelegd. De spelers bepalen de moeilijkheidsgraad en omcirkelen het daarbij behorende target op het score spoor.

Iedere speler kiest een zijde om te tempel te betreden en zet daar zijn of haar meeple neer. De startspeler pakt de dobbelstenen en go!

Spelverloop

In Escape Roll & Write ben je gezamenlijk opzoek een specifiek aantal gems. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het aantal spelers ligt dit aantal tussen de 14 en de 28. De gems kun je op verschillende manieren verzamelen. De eerste manier is in het doolhof op je persoonlijke spelveld. Dat doolhof bestaat uit allemaal kamertjes, waarin een combinatie van twee dobbelstenen staan en een “bonus-item”. De beloning kan een gem zijn, of een van de items die je ook op de dobbelstenen kunt vinden (een sleutel, een vuurtje, een goud masker, een zwart masker of een avonturier).

Hoe verplaats je je door dit doolhof?

Zoals gezegd, je speelt coöperatief. Om de beurt krijgt een van de spelers alle beschikbare dobbelstenen. De speler werpt de dobbelstenen in set van 2 stenen en bepaalt vervolgens of hij/zij de dobbelstenen zelf houdt of beschikbaar stelt voor de andere spelers.

Als je de dobbelstenen zelf houdt moet je de dobbelstenen matchen met de, in de kamertjes, afgebeelde twee dobbelstenen. Als je een match hebt mag je de kamer in en krijg je de beloning. Je start met tien dobbelstenen, wat wil zeggen dat je in theorie vijf kamers door zou kunnen. Dit lukt in de praktijk natuurlijk bijna nooit. Naast dat je de juiste symbolen moet gooien, wordt het gooien van een zwart masker bestraft met het uit het spel nemen van de dobbelsteen.

Nadat de “werper” al zijn dobbelstenen heeft gegooid, mogen de andere spelers maximaal twee van de door de werper afgelegde dobbelstenen kiezen en een “eigen” verzamel spel spelen. In basis komt dit neer op items verzamelen, die ten goede komen van de groep. Ook hierbij is het mogelijk om gems te verzamelen die meetellen voor het eindtotaal.

Wanneer dit gedaan is, krijgt de volgende speler de dobbelstenen die niet uit het spel zijn gehaald, en start het werpen opnieuw. Zodra de dobbelstenen terug zijn bij de startspeler, start de volgende ronde en afhankelijk van het aantal spelers is het spel afgelopen na 6 tot 8 ronden.

Tips en opmerkingen

Een coöperatief spel, is niet voor niets coöperatief. Je zult dus samen moeten spelen om het doel te bereiken. Wanneer je dit spel met twee spelers speelt, is dat echt wel een uitdaging. Ik heb begrepen dat het bij een groter aantal spelers eenvoudiger wordt. Dat heb ik zelf niet getest, maar ik kan me dit voorstellen.

Uiteindelijk is de belangrijkste tip: verlies je doel niet uit het oog. Je moet gems hebben. Je hoeft dus niet alles te ontdekken, maar gewoon het meest effectieve pad kiezen. Je moet daarvoor natuurlijk wel de juiste symbolen gooien of slim omgaan met bonus-items. Dat is dan direct tip twee. De bonus items zijn op twee manieren krachtig: wanneer je een bepaald aantal van deze items verzamelt hebt krijg je ook een gem, maar ook zelfstandig kunnen ze je echt helpen bij het bereiken van je doel!

Oordeel recensent

Escape Roll & Write is een heel leuke roll & write. Het feit dat hij coöperatief is, vind ik bijzonder. Daarnaast geeft het de spelers echt wel een behoorlijke uitdaging. Queen Games heeft meer van haar spellen voorzien van een roll & write variant, maar deze is zeker het proberen waard!

Foto’s: boardgamegeek.com©