Meisters der Renaissance: Lorenzo der Prächtige – Das Kartenspiel

Spelgegevens

Naam spel Meisters der Renaissance: Lorenzo der Prächtige – Das Kartenspiel
Spelbedenker Simone Luciani & Nestore Mangone
Vormgeving Klemens Franz & Roberto Grasso
Uitgever Cranio Creations
Verdeeld door HeidelBÄR Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-4 leeftijd 14+ tijdsduur 45 minuten
prijs 30 spelregels Spelregels Engels
soort spel Kaartspel, resource management

Inleiding

Als beroemde inwoner van Florence wil je veel faam en prestige verdienen. Je wil ook in een goed daglicht staan bij de geestelijke leiders.

De eerste indruk

Spelersbord
Alles zit netjes in de doos, en ziet er goed uit. Er zitten bakjes voor de grondstoffen bij, dit is altijd handiger dat gewoon los op tafel.
Spelregels zelf zijn kort, maar wel duidelijk. Alles wordt goed uitgelegd en na het lezen kan je eigenlijk direct beginnen met spelen.

De voorbereiding

Elke speler begint met een spelersbord, hierop worden later de grondstoffen en kaarten gelegd. Ook het religiespoor staat hierop.
Afhankelijk van de startspeler krijgt iedereen nog wat grondstoffen en ook vier handkaarten waarvan je er twee mag houden.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent heb je keuze uit een van de drie acties:
Grondstof(fen) nemen, kaart kopen of kaarten activeren. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Grondstoffen nemen:


In het midden van de tafel ligt een bakje met knikkers, deze liggen in een rechthoek van drie bij vier knikkers, en één losse knikker. Je kiest een rij of kolom en krijgt de opbrengst van de knikkers die daar liggen, daarna schuif je de losse knikker in die rij of kolom aan de kant van de pijl en is de keuze voor de volgende speler weer net wat anders.
De grondstoffen komen in een soort van voorlopig opslag te liggen. Hier kunnen maximaal drie grondstofsoorten verzamelt worden en per soort maximaal één, twee of drie blokjes, afhankelijk va het deel waar ze worden neergelegd.
Via de actie “kaarten activeren” kan je de grondstoffen omzetten en naar je grote opslag brengen.

Kaart kopen:


Betaal de gevraagde grondstoffen en koop een kaart uit de centrale markt. Je hebt kaarten niveau één, twee en drie. Niveau één komt zo op je spelersbord te liggen, hierop kan een niveau twee kaart gelegd worden, en daarop weer een niveau drie kaart. De kleurt speelt hierbij geen rol.

Kaarten activeren:


Je kan grondstoffen uit je voorlopige opslag en/of je grote opslag via de kaarten omzetten naar andere grondstoffen of religie-punten. Alle verkregen grondstoffen gaan naar je grote opslag.
Elke kaart mag je per keer maar één keer inzetten en je mag de opbrengst van de ene kaart niet gelijk via een andere kaart weer omzetten nar iets anders.

Als extra actie mag je een van je handkaarten uitspelen als je aan de voorwaarde voldoet. Deze geven je een permanent voordeel en/of punten.

Naast het verzamelen van grondstoffen, om hoofdzakelijk nieuwe kaarten te kopen en is er ook nog een religiespoort op ieders spelersbord. Hoe verder je hierop eindigt, hoe meer punten je verdient.
Op dit spoor staan drie gemarkeerde gebieden, die elks eindigen met een mijtersymbool. Zodra een speler op of over een mijtersymbool gaat kijkt elke speler of ze al in het gemarkeerde veld van dat mijtersymbool staan. Zo ja, krijgen ze de bonuspunten voor dat veld, anders niet.

Het spel eindigt na de ronde waar één of meerdere spelers het einde van het religie-spoor hebben bereikt of iemand een zevende kaart heeft gekocht.

Hierna is het punten tellen en de speler met de meeste punten wint.
Punten zijn voornamelijk te verdienen met de vooruitgang op het religiespoor en door de gekochte kaarten, deze zijn allemaal punten waard. De rest grondstoffen die je nog hebt zijn een enkel puntje waard.

Tips en opmerkingen

De markt
De handkaarten geven je een voordeel gedurende de rest van het spel, dus probeer deze op tijd in te zetten.
Ik miskijk me soms op de engine building, die er geen is. De grondstoffen die je van de ene kaart krijgt mag je niet meteen inzetten op een volgende kaart, wat bij andere spellen weer juist wel mag.
Vergeet het religiespoor niet, en vooral, zorg dat je op tijd in het volgende vak staat, zodat je de bonuspunten ook krijgt!

Oordeel recensent

Als iedereen het spel kent is dit makkelijk binnen het uur te spelen, ook met vier spelers. Het is zeker geen spel voor even tussendoor, er zit wel degelijk denk- en planwerk in om alles goed te laten uitkomen.
Ik heb deze nu al met verschillende mensen gespeeld en ook verschillend aantal spelers. Met twee spelers heb je wat meer zicht op wat er nog ligt als je weer aan de beurt bent, met vier is dit een stuk minder.
Interactie is er, maar beperkt zich tot de grondstoffen en eventueel wegkopen van kaarten.
Vaak merk ik wel als een speler vol op het religiespoor speelt en daar ook snel op vooruit kan gaan, dat deze dan met de winst gaat lopen. Probleem is ook dat de andere spelers dit eigenlijn niet kunnen voorkomen of afremmen.
Ondanks dit is het voor mij een spel wat ik graag op tafel leg, mede door zijn eenvoudige spelregels, maar wel een volwaardig spel.

Foto’s: Boardgamegeek.com

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice