Genotype

Spelgegevens

Naam spel Genotype
Spelbedenker John Coveyou, Paul Salomon, Ian Zang
Vormgeving Tomasz Bogusz, Amelia Sales
Uitgever Genius Games
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 1-5 leeftijd 14+ tijdsduur 45 tot 90 minuten
prijs 55 spelregels Spelregels Engels
soort spel Set Collection, Dice drafting, Worker placement

Inleiding

Genotype, a mendelian genetics game. Ik kan me voorstellen dat de naam van dit spel je niet direct bekend voorkomt. Genotype is van de uitgever Genius Games. Een uitgever die zichzelf als doel heeft gesteld om spellen (en boeken) van hoge kwaliteit uit te geven die een wetenschappelijk educatief karakter hebben. Is het spel spelen dan direct leren/studeren? Zeker niet, het is en blijft een spel. Maar als je wil, kun je met dit spel zeker het een en ander leren over de erfelijkheidsleer. Genotype is gebaseerd op de wetten van Mendel, die gelden als de grondslag van de erfelijkheidsleer. Mendel deed proeven met erwten planten en die zal je evenals het vierkant van punnett, recessieve en dominante genen terug zien in het spel. Mocht je van deze inleiding een beetje schrikken… niet doen. Het is en blijft een spel!

De eerste indruk

Het spel Genotype ziet er netjes verzorgd uit. Op de doos zie je al direct een erwt en een notitie boek, met wat “aantekeningen”. In de doos vinden we de spelregels, een boekje met een toelichting op de wetenschap achter het spel, spelersborden, het centrale spelbord, verschillende soorten kaarten, tokens en een behoorlijk aantal dobbelstenen. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind de afbeeldingen heel goed en mooi gekozen. De achterkant van de doos beschrijft dat één tot vijf helpers mendel gaan helpen met zijn onderzoeken en dat uiteindelijk de wetenschapper die de meeste planten gekweekt heeft wint.

De voorbereiding

De voorbereidingen van Genotype bestaan vooral uit het opbouwen van het centrale spelbord, hier worden wat munten, tokens en drie rijen kaarten op gelegd. Dit zijn plant kaarten, gereedschap kaarten en assistent kaarten. Verder krijgt iedere speler een persoonlijk spelersbord, tokens (werkers), een munt, drie plantkaarten en een gereedschap kaart.

Spelverloop

Genotype is een worker placement spel. De werkers worden weergegeven door kleine schepjes. Op het centrale spelbord zie je vakjes waar één of meerdere van die schepjes geplaatst kunnen worden. En zoals gebruikelijk bij worker placement spellen, mag je daarna de bij dat vakje behorende actie uitvoeren.

Het spel wordt gespeeld in vijf ronden, waarbij iedere ronde uit drie fasen bestaat:
• De worker fase
• De plantveredeling fase
• De upgrade fase

De Werker fase
Tijdens de werker fase mag je met je werker (in het begin drie) acties claimen. Er zijn in het totaal ongeveer 20 mogelijke actieplaatsen. Het voert dus wat ver om deze allemaal te beschrijven. Maar in basis zal je veel van de “standaard” worker placement acties herkennen. Je gaat uiteindelijk erwtenplanten veredelen en planten, dus de acties bestaan uit: het planten of oogsten van erwten planten, het verkrijgen van genetische “recepten” voor nieuwe planten, het verkrijgen van gereedschappen of het verkrijgen van genetisch materiaal om de nieuwe planten te realiseren.

De plantveredeling fase
Tijdens deze fase gooit één van de spelers de 20 dobbelstenen. Het zijn 4 sets van 5 dobbelstenen in één kleur. Op de dobbelsteen staat een getal en de combinatie van kleur en getal geeft je uiteindelijk een genotype = “bouwsteen voor je uiteindelijke plant”. Grappig element hierbij is dat je dit via een punnett tabel moet “vertalen”. Dit is dan weer zo’n leer element, wat heel goed in een spelelement verpakt is. Om beurten pakken de spelers één dobbelsteen en wanneer het bouwsteentje op een van zijn of haar planten voorkomt, mag er een marker op de bijbehorende kaart gelegd worden. Wanneer alle bouwstenen van een plant verzameld zijn, mag hij geoogst worden.

De upgrade fase
In de laatste fase van een ronde, kijken de spelers om beurten of ze upgrades willen aanschaffen. Denk bij upgrades aan extra werkers, extra plaatsen om planten de kweken, assistenten in te huren of een extra dobbelsteen pakken tijdens de plant veredelingsfase.

Na vijf ronden mag er nog één keer geoogst worden en daarna vindt de eindtelling plaatst. De eindtelling bestaat uit het tellen van het aantal geoogste planten. Tijdens het spel kun je ervoor kiezen in te zetten op specifieke eigenschappen van de planten. Voor iedere plant die die eigenschap dan heeft, krijg je extra punten. Daarnaast krijg je nog punten voor de munten die je over hebt en zoals meestal: de persoon die dan het meeste punten heeft, wint!

Tips en opmerkingen

In het begin van het spel, heb je drie werkers. Ik moet eigenlijk zeggen: heb je maar drie werkers. Let dus goed op wat je daarmee doet. De verleiding is erg groot om lekker druk bezig te gaan met de planten. Dat is natuurlijk ook je doel, maar vergeet daarbij niet dat de gereedschappen en de assistenten je wellicht sneller vooruit helpen dan zelf alles proberen te regelen.

Oordeel recensent

Ik ben van mening dat Genius games erin geslaagd is een spel af te leveren met een hoge kwaliteit. Het ziet er prima uit en het speelt ook nog leuk. Zoals ik al zei laat je niet afschrikken door de verschillende “wetenschappelijke” elementen in deze review. Wanneer je niet wil, hoef je daar in het spel niet mee bezig te zijn en ben je gewoon een leuk worker placement spel aan het spelen.
Voor mij persoonlijk scoort hij juist doordat het thema er zo lekker in zit, hoge ogen! Ik zeg.. zeker proberen!

© Afbeeldingen: www.boardgamegeek.com

2 gedachten aan “Genotype”

  1. Ik had deze al hoog op m’n lijst staan om een keer te spelen en door je review heb ik er nog meer zin in. Dankje Hugo!

Reacties zijn gesloten.