Zondag 28 november: Spellendag en demo

iUnga – Prototype
Aanstaande zondag, 28 november, hebben we weer onze maandelijkse spellenzondag. Deze gaat gewoon door, we hebben hierover overleg gehad met De Erikant, de gemeente Veldhoven en de overheid. Naast de CoronaCheck (QR) die we al een tijdje hebben ingevoerd komt er wel het verplicht dragen van een mondkapje bij. Dit is niet nodig eenmaal je aan tafel zit om een spel te spelen.
Kijk hier voor alle geldende regels op dit moment.

Het is weer een tijdje geleden dat we nog eens een demo-spel konden voorstellen, maar aanstaande zondag is het weer zover en komt Evi McGrath langs met haar spel iUnga. Ik heb met Evi tijdens het Spellenspektakel al even kort gesproken. Het spel iUnga is nog een prototype en is klaar om uitgebreid te worden getest. Wij zorgen dat er een speeltafel klaarstaat waar mensen kunnen aansluiten om deze te testen en Evi te voorzien van commentaar.

Over het spel, doorgekregen van Evi:

iUnga


Een bordspel van Evi McGrath
Voor 2 – 4 speler
Vanaf 8 jaar?
Een spel duurt 30 – 45 minuten (iets langer, als je het voor het eerst speelt)

Wat is het verhaal van iUnga?
De aarde beeft in de savanne. De rotswand van een afgescheiden vallei barst en water stroomt door de kloof naar buiten. In de dagen daarna trekken de eerste savanne dieren het vallei binnen: hier is het goed leven, er is voedsel en water in overvloed. Help mee om de dierengroepen te laten groeien. Beleef de avonturen van roofdieren en hun prooi. Welkom in het iUnga vallei.

Hoe win je iUnga?
Je probeert door het plaatsen en verplaatsen van dieren (pionnen) zoveel mogelijk punten te scoren. Je krijgt punten voor de groepen van dieren die je vormt, voor speciale eigenschappen van dieren en voor de dieren die je verovert. Ook is er een eindbonus voor de speler, die de meesten dieren heeft veroverd. De speler met de hoogste score wint.

Wat is uniek aan iUnga?
In iUnga gebruik je dobbelstenen en pionnen op een unieke manier: de vier kleuren pionnen kunnen door alle spelers gespeeld worden; de dobbelstenen geven aan op welke vakje je een dier mag plaatsen. Iedere diersoort heeft special eigenschappen die de spelregels veranderen of bonuspunten geven. Er zijn 16 diersoorten, waarvan je in ieder spel maar 4 gebruikt. D.w.z. er zijn meer dan 1800 cominaties van dieren mogelijk – ieder spel is daardoor anders en uniek.

De geschiedenis van iUnga
Evi McGrath heeft de basis idee van iUnga twee jaar geleden bedacht. Sindsdien is iUnga honderden keren gespeeld door haar familie en vrienden. We hebben in die tijd het spel verder ontwikkeld. Ons oogmerk lag vooral op een goede balans tussen geluk en strategie en de op het ontwikkelen van boeiende eigenschappen van de dieren.

Waarom een demo?
Hoe bevalt het spel?
Wat is boeiend?
Wat kan nog beter?
Klopt haar inschatting van leeftijd (vanaf 8 jaar)?

Wat is het plan voor iUnga?
Evi is van plan iUnga in september 2021 uit te brengen. Patricia Hooning van Fishuals begonnen met de illustraties.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice