Verslag Spiel 2022: Pieter

Net na de zomervakantie kwam het besef eens zo hard binnen … Spiel valt wel erg vroeg dit jaar …

Met de bordspelcommissie zijn we gelijk in 5de versnelling begonnen met de voorbereiding, gelukkig hadden we al een hoop suggesties van verschillende leden doorgekregen. Na overleg binnen de commissie hebben we de uitgevers aangeschreven en alle reacties verwerkt, hiermee was het grootste voorwerk gedaan.

Helaas hadden we dit jaar geen perskaarten en daardoor was de woensdag voor Spiel leeg in de agenda. Het hotel was al wel geboekt vanaf woensdag, dus in de middag zijn we naar Oberhausen vertrokken, waar ons hotel ligt. Onderweg toch nog even de laatste voorbereidingen in verband met de afspraken doorgenomen.
In de loop van de middag en avond waren de meesten mensen die op woensdag al kwamen aanwezig. Met enkelen hebben we de jaarlijkse traditie van een escaperoom verder gezet. Uiteindelijk zijn we daar net wel, net niet (wegens een technische storing) op tijd op Mars geland.

Donderdagochtend op tijd vertrokken naar Essen, de routes naar de parking waren niet overdreven vol en we konden nog op de vertrouwde P5 staan. Met de bordspelcommissie is de donderdag het meeste werk, maar aangezien we voltallig waren, kon het werk makkelijk opgesplitst worden. Hierdoor heb ik eigenlijk alleen maar hal 3 gezien op donderdag. Halfweg de middag zat het grootste werk er op en was het tijd voor een spel. Uiteindelijk hebben we drie spellen gedaan, waarna het voor mij wel even klaar was, drukte, mondmaskers, … tijd om even uit te rusten in de buitenlucht.

Op vrijdag, zaterdag en zondag hadden we nog een enkele afspraak staan, maar was het vooral tijd om te spelen. Qua aantal gespeelde spellen was dit weer een goed jaar. In het hotel zelf heb ik weinig gespeeld, maar tijdens de beurs eens te meer.
Vrijdag ook nog even tijd vrij gemaakt voor de “Dice Tower” show. Inmiddels doen ze al een paar jaar een kleine quiz waarbij mensen uit het publiek aan kunnen deelnemen. Altijd prima vermaak en een rustmomentje.

Etentje donderdagavond
Ons hotel lag iets verder van de beurs af, maar op een half uur waren we op de parkeerplaats. Het grote voordeel is wel dat op loopafstand zeer veel restaurants lagen, waardoor je de auto gewoon bij het hotel kon parkeren en dan wat gaan eten.

De beurs zelf was gezellig druk, je merkt wel dat ze nog niet op de aantallen van voor Corona zaten, maar als bezoeker is dat niet erg, zo vind je makkelijker een tafeltje om te spelen. Spiel 2022 heeft ondertussen kenbaar gemaakt dat ze over de vier dagen zo’n 147.000 bezoekers konden blij maken.

Safe the date: Spiel 2023 – 5 t/m 8 oktober 2023

Gespeelde spellen


Hieronder een overzicht van mijn gespeelde spellen. De beschrijving is een korte impressie van mij.

Plapparagei:
Kort simpel kaartspel van Drei Magier Spiele. Het past prima in de rij van Kakkerlakkensalade en Kakkerlakkensoep.
Je moet om de beurt een kaart spelen en de kleur van het dier noemen, tenzij dit een verboden kleur is, te merken aan het figuurtje op tafel, dan moet je de kleur van de hoed noemen. Prima vermaak tussendoor.

Bis 20
Ongeveer iedereen kan wel tot 20 tellen, maar dat zou te makkelijk zijn, in de loop van het spel veranderen de getallen door acties, woorden of andere getallen. Om de beurt moet je het volgende getal zeggen, rekening houdend met de wijzigingen. Bij een fout verlies je als groep een leven.

Powerline
Dit is een van de nieuwe spellen van Queen Games. En het is ook weer een typische Queen Games. Eenvoudige regels, maar wel genoeg inhoud om het een goed spel te maken.
De dobbelstenen worden gedobbeld en op hun kleurveld gelegd in het midden van de tafel. Deze zijn voor alle spelers beschikbaar. Je mag dan de waardes van de dobbelstenen op je bord markeren, echter ga je bij de dobbelstenen van links naar rechts of van rechts naar links. Dobbelstenen die je (moet) overlaat zijn strafpunten, je moet niet de hele reeks gebruiken, maar mag ook eerder stoppen. Het aantal dobbelstenen dat je in een beurt inzet is ook beperkt. Op je spelersbord probeer je zo connecties te maken die je dan punten opleveren.

Die Baumeister von Köln
Die Baumeister von Köln
Deze hebben we met twee spelers gedaan, volgens mij beter met drie of vier. Doel is om de grondstoffen die aan de rand van de stad geleverd worden, met karren naar de kerken te brengen om deze te bouwen. Per kerk die af is wordt gekeken wie het meeste heeft bijgedragen, en hij scoort dan de punten voor die kerk. Een typische pick-up-and-deliver.

King of Monster Island
King of Monster Island
Bij deze coöp versie van King of Tokyo moet gezamenlijk het grote monster verslaan. Je bent met z’n allen op een eiland. Door een aparte set dobbelstenen beweegt het monster over het eiland. Net zoals bij King of Tokyo kan je nu je eigen dobbelstenen en krachten inzetten om beetje bij beetje het grote monster te verslaan.

Akropolis
Je gaat je stad uitbouwen tot een wereldstad. Dit doe je door tegels uit de voorraad te nemen en aan te leggen of op bestaande tegels te leggen, op deze manier krijgt je stad meer aanzien. De verschillende gebouwen hebben elks een eigen manier van tellen, bijvoorbeeld aan de rand, omsloten, … Als de tegels op zijn is het punten tellen.
Leuk familiespel, niet echt iets nieuws.

District Noir
Een twee-speler kaartspel. Je moet proberen als maffiabaas de overmacht te krijgen in de stad en zorgen dat de andere bendes voor jou kiezen. Als je aan de beurt bent moet je of een kaart uit je hand spelen, of kaarten nemen uit het midden van de tafel. Dit laatste kan maar één keer per ronde. Je moet dan vooraan beginnen met kaarten nemen. Je bent verplicht er exact vijf te nemen, tenzij er minder liggen. Deze kaarten komen in je voorraad. Na een aantal rondes ga je kijken wie er per bende de meeste invloed (kaarten) heeft en die krijgt het aantal punten. Daarnaast zijn er nog kaarten die extra punten of minpunten opleveren. Mocht het je lukken om de drie stadskaarten te hebben, win je sowieso.
Voor mij een van de verrassingen; eenvoudige regels.

District Noir

Caral
Caral is een spel dat bijna af is, ze zitten met een logistiek probleem. Gelukkig was het wel te spelen.
Je moet onderweg langs een spoor je eigen piramides bouwen. De dobbelsteen bepaald de voortgang van de rondes. Je mag enkel bouwen als je bij of voor de bouwmeester staat. Standaard zijn er een aantal vaste plaatsen waar je je aantal stappen, bouwstenen, … mee kan uitbreiden, maar als iemand tussendoor aan een piramide begint, is dit een extra stap waar je rekening mee moet houden.
Zodra alle piramides af zijn eindigt het spel. Ik heb het met twee spelers gedaan, en ons leek het meer iets voor drie of vier spelers, maar daar hebben we dan weer gehoord dat er iemand het spel in zijn voordeel kan rekken, doordat er te weinig piramidedelen zijn, waarbij geldt op-is-op.

Coral
Coral is een abstract spel, beetje vergelijkbaar met Pueblo. Je gaat je koraal laten groeien, aan het einde van het spel kijken je van bovenaf wie zijn koraal het meest zichtbaar is.
Eenvoudige regels, met een groot verschil ten opzichte van dit soort spellen … het blokje moet niet helemaal ondersteund zijn, zolang het maar blijft liggen is het goed.

Sync or Swim
Coöperatief, real-time, … Niet helemaal mijn ding, maar je moet alles eens proberen. Doel van het spel is om de opdrachten te volbrengen. Hiervoor heb je kaarten in kleuren en met nummers, soms ook met handen en voeten op. Opdracht kan zijn, iedereen moet een blauwe kaart spelen. Je krijgt twee kaarten. Als je niet kan, kan je duiken en deze twee afleggen om zo kaarten te trekken van de trekstapel, tot dat je de goede hebt, ook mag je onderling kaarten ruilen. Kaarten worden gedekt en als de timer afloopt, in ronde 1 is dit 20 seconden, moet iedereen zijn gespeelde kaart open leggen. Is het gelukt mag je naar de volgende opdracht, is het niet gelukt, doe je deze opdracht nog eens en krijg je wat extra tijd. Bij de tweede opdracht, moet je ook de eerste opdracht opnieuw doen, dus het worden meer en meer opdrachten. Als je van chaos aan tafel haalt, is dit je ding.

Caldera Park
Caldera Park
Opvolger van Savannah Park. Ook nu ga je weer de dieren in je park leggen zodat ze per soort zo veel mogelijk in een groep leven, maar ook nu weer beperkingen, geen brandende bomen, maar het weer. De manier waarop de tegels op je bord komen is wel nieuw, namelijk, je kiest een diersoort en een type landschap.
Persoonlijk vind ik deze net wat tactischer dan Savannah Park.

Operation Cuckoo
Het nieuwste spel van Jolly Dutch. Als je kan schaken en/of dammen, moet deze ook lukken, maar natuurlijk zit er een twist. Je probeert met je koekoek naar het nest van je tegenstander te gaan, maar als het lukt om al je eieren kwijt te spelen, win je ook. De eieren zijn pionnen die vooruit bewegen en moeten slaan als ze kunnen, dus je lukt je tegenstander in de val om je eieren te laten slaan. Zeker eens het proberen waard.

Maui
Maui
Je gaat handdoekjes uit de voorraad nemen en deze zo goed mogelijk op je strand neerleggen. Daarbij zit het systeem van domino. Als je hetzelfde patroon aanlegt, krijg je punten, hoe langer de ketting, hoe meer punten. Onderweg zijn er ook nog wat bonussen op te rapen.

Die Villa der Vampire
Kinderspel, maar die moeten we natuurlijk ook proberen, waarbij je met de vleermuizen met een lange staat probeert om de knoflookballetjes op de juiste plaatsen te krijgen en zo de meeste punten op te rapen, natuurlijk zijn er ook weer kapers op de kust die een deel van punten kunnen stelen.

Sander, mede bedenker van Adventure Land
Adventure Land (prototype)
Bij adventure land ga je likes verzamelen voor je pretpark. Dit doe je door de beste attracties te hebben, ze te onderhouden, maar ook door VIP-gasten naar je park te lokken. Daarnaast wil je het je concurrenten ook zo moeilijk mogelijk maken. Het is een kaartspel, waarbij je biedt op kaarten die zorgen voor de uitbreiding van je park, maar let op dat een kaart je niet meer kost dan wat hij je opbrengt.

Tiwanaku
Uiteindelijk dn toch een tafel gevonden bij dit spel. Je moet op een abstract bord eerst het type locatie uitzoeken en vervolgens de grondstof. Hiervoor krijg je punten als je het goed weet. De regels van wat waar kan en mag liggen zijn deels gelijk aan een sudoku-puzzel, zeker bij de grondstoffen. Er zit een groot wiel bij waarmee je je “educated guess” mee kan verifiëren. Helaas was dit voor mij de teleurstelling van de beurs.

Festival
Festival
Tetris-achtig spel waarbij je op een festivalterrein je eigen tegels (mensen) zo wil plaatsen dat ze je de meeste punten opleveren. Er liggen altijd drie opdrachten klaar, waarvan de eerste gewaardeerd wordt na de ronde en dan de volgende, ondertussen komen er ook nieuwe opdrachten bij. De opdrachten kunnen zijn, voor stage A en B, nabij een hamburgertent, bij de nooduitgang, … Weinig van verwacht, maar toch best een leuk spel.

Railroad Madness (prototype)
Je gaat in het Wilde Westen je spoorweg uitbreiden en zorgen dat mensen naar jouw stations komen. In je beurt breid het spoor uit en gaat dan met je trein rijden om mensen op te pikken en weer af te zetten.
Ik had heel sterk het gevoel dat er nog een hoop miste bij dit spel om het vlot te laten verlopen. Het doel van het spel was me ook niet geheel duidelijk.

Heckmeck am Karteneck
Oftewel: Regenwormen: het kaartspel.
Er komen evenveel tegels open te liggen als dat er speler zijn. In plaats van dobbelen speel je nu om de beurt kaarten uit, elke beurt mag je maar één soort uitspelen en deze mag je nog niet hebben gelegd. Dit gaat net zo lang door tot niemand nog kan, of iedereen gepast heeft. Heb je geen regenwormen, krijg je op het moment van uitstappen, de laagste tegel. Daarna worden alle tegels verdeeld, hoogste waarde krijgt de hoogste tegel.

Bekijk hier het verslag van Spiel 2022 van Bart.
Bekijk hier het verslag van Spiel 2022 van Thijs.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Verslag Spiel 2022: Pieter”

  1. Mooie lijst aan gespeelde spellen Pieter. Zelfs coop’s realtime nogwel

    Was super dit jaar, op naarm spiel 2023

Reacties zijn gesloten.