Chicken Out!

Spelgegevens

Naam spel Chicken out!
Spelbedenker David Parlett
Vormgeving David Parlett
Uitgever Tucker’s Fun Factory
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-5 leeftijd 7+ tijdsduur 30 minuten
prijs 12 soort spel Kaartspel

Inleiding

Chicken out! Is een kaartspel en zit in een klein “kaartspel” doosje. Prima in een tijd waarin spellen alleen maar meer ruimte in lijken te gaan nemen. De eerste keer dat ik Chicken out tegen kwam was tijdens het “demo-en” in 2022 en normaal zou ik denken, leuk maar op naar het volgende. Om alvast een beetje het eind oordeel te verraden, Chicken out is een blijver gebleken.

De eerste indruk

Zoals gezegd, Chicken out! Is een kaartspel in een klein doosje. Prima! De afbeelding op de doos is behoorlijk kleurrijk en “cartoony” of met andere woorden, druk en kinderlijk. Dat is vooral ook wat mijn eerste indruk was, het zal wel een kinderspel zijn. Wanneer je het doosje open doet, zitten daarin 60 kaarten. 10 vossen kaarten en 20 kippen kaarten. Het idee van een kinderspel werd daarmee voor mij alleen maar bevestigd.

De voorbereiding

De voorbereidingen van Chicken Out! zijn super simpel. Je schudt de kaarten en verdeelt ze over de spelers. De spelers mogen de kaarten niet bekijken en moeten ze in een stapel, met de achterzijde naar boven, in hun handen nemen.

Spelverloop

Het doel van het spel is zorgen dat je al je kaarten uitspeelt en dus met lege handen overblijft. Degene die dat als eerste voor elkaar krijgt, is de winnaar. De vraag is nu, hoe doe je dat.
De startspelerdraait 2 kaarten om. Op deze kaarten kunnen kippen (rode of gele) staan met een getal of een vos met een symbool. Wanneer je kippen omdraait tel je het getal op die kaart op bij de reeds aanwezige kippen. Wanneer het totaal minder is dan 21, mag je besluiten nog een kaart om te draaien (uit te spelen) of om te passen en de beurt aan de volgende speler te geven (die MOET dan minimaal 1 kaart spelen). Wanneer je precies 21 hebt, mag je alle gespeelde kaarten uit het spel halen en afleggen. Heb je meer dan 21 zijn er 2 mogelijkheden: Was de laatst gespeelde kip geel… dan heb je pech en moet je alle op tafel liggende kaarten pakken en toevoegen aan de stapel in jouw hand (kortom, je bent verder weg van je doel). Was de laatste kip rood dan mag je het getal van het totaal aftrekken i.p.v. erbij optellen. Voorbeeld: stel er zijn een gele 7 en gele 5 gespeeld. Vervolgens leg je er een rode 10 bij. Dan zou de totaal telling 7+5+10= 22 zijn, maar omdat het een rode kip was, wordt het 7+5-10=2 en mag je dus gewoon doorgaan. De vossen zorgen voor een verrassingselement, dit zijn namelijk bijzondere functies. Ze kunnen bijv. de waarde van alle kaarten die op tafel liggen verdubbelen, of zorgen dat je alle kaarten mag negeren en je weer bij nul start.
Al met al speel je dus na elkaar kaarten uit totdat je geen kaarten meer op hand hebt. Bijna zeker wil je dan nog een potje.

Tips en opmerkingen

Naar mijn mening kun je bijna geen tips geven in dit spel. Natuurlijk kun je met rekenen je kansen inschatten en op slimme momenten passen. Maar er zitten best wel wat onvoorspelbare elementen in het spel, waardoor ik het geen “strategie” zou willen noemen. Je kunt of eigenlijk “moet” passen wanneer op 19 of 20 staat, waardoor je medespelers bijna zeker over de 21 gaan en alle kaarten op hand moeten nemen en precies dat maakt het spel eigenlijk heel leuk.

Oordeel recensent

Ik hou helemaal niet van “pest” spellen. Maar het idee dat je een reeks kaarten neerlegt, vervolgens bij 20 stopt en dan tegen de volgende speler kunt zeggen: “succes ermee”, creëert toch een glimlach op mijn gezicht. Wanneer de volgende speler dan een toevallig een kaart omdraait, waarmee hij alle vorige kaarten mag vergeten en terug is bij nul, zorgt bijna zeker voor een hoop gelach aan tafel. Wat is dit een ontzettend geslaagd spelletje. Zeker geen zwaar strategische breinbreker, maar puur fun in een handzaam doosje!!

Foto’s: Tucker’s Fun Factory, Hugo