UK Games Expo 2024 – Verslag Pieter

31 mei tot en met 2 juni 2024 waren hal 1, 2 en 3 van het NEC en het Hilton in Birmingham weer open voor (bord-)spelend Verenigd Koningrijk. Maar zoals elk jaar komt er ook een handvol bezoekers uit andere landen op deze beur af, waaronder een groepje van Roll The Dice. Het was de drukst bezochte UK Games Expo ooit, maar met 65.000 bezoekers blijven ze nog ruim onder de aantallen van Spiel.

Op donderdagochtend ging in alle vroegte mijn wekker. Na een vlug ontbijtje vertrok ik richting Valkenswaard en Eersel om Mieke en Jerry op te pikken voor de autorit naar Birmingham. Dit jaar geen boot, maar mocht de auto mee op de trein. De rit tot Calais ging erg vlot, ja zelfs Antwerpen was geen probleem, waardoor we eerder de trein op mochten. Het was een beetje tijdrijzen, aangezien de rit 35 minuten duurt, dus kom je 25 minuten eerder aan dan dat je vertrekt.

Eenmaal in Engeland aangekomen had de GPS wat voorstellen om vlotter rond London, te geraken, dus toch maar eens volgen en inderdaad, ook de rest van de rit verliep zonder noemenswaardig oponthoud. Rond 16.00 (lokale tijd) zijn we bij het hotel aangekomen, na de check-in zijn we meteen doorgereden naar het NEC, waar ook de luchthaven naast ligt. Kaarten opgehaald en dan was het wachten op de perspresentatie van de winnaars van de Britse spellenprijs.

Winnaars UKGE Awards

Inmiddels warten Bart, Wilfred en Simon ook veilig geland en door alle securitychecks gekomen. Nog een klein rondje wandelen over de nieuwighedenshow en dan eten. In Engeland moet je zorgen dat je op tijd aan tafel zit, want ze sluiten de keuken graag vroeg! Onderweg naar het hotel in een dorpje gestopt bij de lokale pub.
’s Avond had niemand nog veel puf om een spel te doen en waren we allemaal blij dat we naar bed mochten. Zo’n reisdag vraagt toch best veel energie.

De volgende ochtend was iedereen weer fris aan het ontbijt en kon het echte werk beginnen, spellen spelen! Werken ind e buurt zorgden er voor dat de aanrijroute net wat anders was, maar al snel kwam ik bij de vertrouwde parkeerplaats aan. Auto netjes geparkeerd en 10 minuten later stonden we aan te schuiven voor de securitycheck van het NEC. Daar aangekomen, of het poortje groen of rood kleurde, mochten we gewoon naar binnen, dus wat het nut was, geen idee. De beurs zelf was inmiddels al open, dus konden we zo naar binnen.

Risk Strike

Standaard beginnen we met een rondje lopen om te kijken wat voor nieuws er dit jaar is. Halfweg de eerste hal zagen we twee spellen liggen, dus even gestopt. Zelf schoof ik aan bij Risk Strike, Risk het snelle kaartspel zeg maar. Doel is om drie regio’s te veroveren, door hiervan de meeste kaarten te hebben. Je mag regiokaarten nemen en/of actiekaarten. Met de regio’s breid je je eigen gebied uit, met de actiekaarten ga je deze weghalen bij de tegenspelers. Voor een halfuur spel is dit een prima spel. Na verder geslingerd te hebben, is onze groep van zeg opgesplitst in drie-drie, wat veel handiger is om een spel te kunnen doen.

Sand

Bij Kosmos/Devir viel ons oog op Salton Sea, maar deze tafel was constant bezet. Tafeltje ernaast lag Sand, ook een van de nieuwe spellen van Devir. Een Spanjaard die aan Nederlanders (en een Belg) een spel uitlegt in het Engels … er zijn betere combinaties. We begrepen uiteindelijk alles wel, op wat details na, maar genoeg om een indruk van het spel te krijgen. Bij deze hadden ze en opstelling gedaan voor de demo waarbij je halfweg het spel begint, ik snep de reden, maar het werkte hier helaas niet waardoor het spel volgens mij niet helemaal goed tot zijn recht kwam. Het is een pick-up and deliver game, dus je gaat grondstoffen op de ene plaats ophalen en ergens anders op een markt weer verkopen. Sommige combinaties leveren weer weer voordelen op dan anderen en natuurlijk ligt alles net niet zoals je zou willen.
Mede door de uitleg ben ik nog niet overtuigd van deze.
Op deze stand lag ook Cities, ziet er ook goed uit, helaas geen vrije tafel kunnen vinden. Inmiddels weten we dat deze bij 999 Games op de planning staat, dus dat komt goed.

De hit van de beurs wilden we ook graag spelen, Windmill Valley, van Board & Dice. Gezien het grote succes kon je bij hen een verkort spel van ongeveer een half uur spelen, prima. Even navraag gedaan bij de demoër hoever men was, nog tien minuten, we zouden wachten, dat kon. Tien minuten, werden een kwartier. Toen de tafel vrijkwam wilden we gaan zitten, maar kwam er een andere groep aanzetten die ook al lang deze wilde spelen. De betreffende demoër vertelde ons leuk dat de andere groep voorging want ze waren al verschillende keer langs gekomen … We stonden even voor verslagen voor ons uit te kijken, niet beseffen wat er net gebeurde .. Even bij de balie van de stand verhaal halen en vragen of ik een tijdslot kon boeken. Dat laatste was eigenlijk niet mogelijke … totdat het oog op mijn perskaart viel.
Morgenvroeg, 9.00 uur meteen als de beurs open gaat? Prima zijn we er.

Skor: A Stacking Strategy Game

Verder met rondkijken dan maar, gestopt bij Skor: A Stacking Strategy Game , meer voor de vrije tafel dan voor het spel. Tegels hebben 2 kleuren, binnencirkel en buitencirkel. Simpel, uit je eigen tegels kies je een tegel en probeert drie op een rij te halen, dit kan of op zelfde kleur van de binnencirkel of op kleur van de buitencirkel. Elke tegel die je haalt is een punt. Je mag ook stapelen om kleur van een cirkel te veranderen. Best vermakelijk snel spel.

Block & Key

Iets verderop lag Block and Key, een spel dat we voor Roll The Dice al op Spiel hebben meegekregen, maar nog geen tijd gevonden dit te spelen. Je moet door het aanleggen van blokken, proberen patronen te maken die op opdrachtkaarten staan, maar doordat iedereen langs een andere kant kijkt en je elkaars opdrachten niet kent, zit je elkaar dus de hele tijd in de weg.
De laatste voor deze beursdag was Forever Home. Ook hier moet je weer patronen bouwen, dit keer met honden, om ze zo truckjes te laten doen, opdrachtkaarten vervullen. Hierbij gaan ook altijd wat honden naar hun “forever home” en afhankelijk of je ze naar de stad, buitenwijken, … stuurt, leveren ze op het einde mogelijk extra punten op. Inmiddels is de Nederlandse versie bij De Spelletjesvrienden uitgegeven.

De groep is weer compleet en na het succes van vorig jaar zijn we weer wat gaan eten bij de buren van het hotel, helaas was de “carvery” al gesloten, maar er was keuze genoeg van de kaart! In het hotel nog eens Forever Home op tafel gelegd.

Lemon Cheesecake(je)

Zaterdagochtend na het Engels ontbijt weer naar de beurs vertrokken. Iets eerder want we hadden een afspraak bij Board & Dice voor Windmill Valley. De snelste route was net open gegaan, maar vanwege de drukte tijdelijk gesloten en we moesten doorlopen, maar ook hier komt de perskaart weer goed van pas, dan mag je toch gewoon doorlopen.
Bij Board & Dice had zich al een menigte verzameld, allemaal met de vraag of ze ook een plaats kunnen reserveren, er lag namelijk een groot blad “Booked” op het spel. Ons logo werd meteen herkend, dus blad weg en we konden plaats nemen. Na een bijna perfecte uitleg konden we beginnen aan het spel. In onze gedachte ook een half uur. Niets was minder waar, wij mochten het hele spel uitspelen.

Windmill Valley

Doel van het spel is om tulpenbollen te verzamelen en deze te planten om zo punten te verzamelen. Het vernieuwende onderdeel van Windmill Valley is het dubbele tandwiel dat elke speler heeft voor zijn acties. Door het draaien hieraan komen er acties bovenaan waaruit je mag kiezen. Hoeveel het rad draait kan je beïnvloeden, maar wordt soms ook wat beperkt, dus plannen en keuzes maken.
Halfweg het spel had ik wel door dat dit wel eens een topper kon worden, dus had alvast een exemplaar voor mezelf opzij gezet, ook Simon had datzelfde gevoel. Mieke twijfelde nog even.
Niet veel later was de hele stapel die men bij had verkocht, goed dat wij die van ons al opzij hadden staan. Mieke heeft uiteindelijk het demo-copy gekocht.

Op zoek naar een tafel om Faraway te spelen, kwamen we dit keer uit bij het verrassende Courtisans. Eenvoudige regels. Je neemt drie kaarten en verdeeld deze over het hof, dit kan in gunst van het hof zijn of in afgunst, een tweede kaart bij een van je tegenstanders en de derde kaart bij jezelf. Er zijn een paar actiekaarten. Op de kaarten staan verder de verschillende families. Op het einde ga je kijken welke families de gunst van het hof hebben (meer positieve dan negatieve kaarten) en welke afgunst. Elke speler kijkt nu hoeveel kaarten ze hebben van de goede families (positieve punten) en hoeveel van de families in afgunst (negatieve punten) en dit zijn dan je punten.

Doordat Windmill Valley en Courtisans zowat de hele ochtend in beslag namen, was het tijd om even wat te lunchen. Voor het voorgerecht kregen we een stroopwafel van Frank, organisator van het Spellenspektakel. Die was volop bezig om het Spellenspektakel nog groter te maken!

Elke dag rond 13.30 uur werd de dagwinnaar van £1000 (zo’n € 1200) shoptegoed bekend gemaakt. We hebben trouw elke dag deelgenomen, maar helaas geen prijzen.

Uitreiking echte diamant – Iello

De groep was weer even volledig, bij Iello hebben we de nieuwe versie van Diamant gespeeld, het spel zelf is niet veranderd. Na wat bijpraten met de verantwoordelijke van Iello, die we inmiddels al vaker gesproken hebben is de groep weer opgesplitst.

Wij kwamen uit bij Outrun The Bear. Deze had veel weg van Get Bit!, maar dan niet wegzwemmen voor een haai, maar wegrennen voor een beer. Je moet niet sneller kunnen lopen dan een beer, maar je mag niet de traagste zijn. Bij Outrun The Bear speel je voornamelijk actiekaarten uit om zo vooruit te lopen, of andere spelers terug naar achter te sturen.

Gnome Hollow

Bij Asmodee lag Gnome Hollow vrij. Het zag er een leuk spel uit, dus dat willen we dan graag proberen. Helaas ging het bij de uitleg hier al mis. Het leek wel of de man het spel zelf ook nog nooit gezien of gespeeld had. Setup ging niet helemaal goed en na de halve uitleg konden we volgens hem al beginnen en dan zou hij later terugkomen voor de rest, als de situatie zich voordeed. Gelukkig waren de spelregels niet al te lang, dus hebben we zelf wat leeswerk verricht.
In het spel moet je kringen maken waarlangs paddenstoelen groeien. Als een kring af is en je claimt deze, krijg je de paddenstoelen. Deze kan je dan weer omzetten naar punten.

Faraway

Mieke wilde heel graag een keer Faraway spelen, en jawel, als laatste spel van vandaag was en een plaatsje vrij. Hierbij ga je een rij van kaarten aanleggen, als de rij vol is, worden alle kaarten dicht gedraaid en in tegengestelde richting weer open gedraaid. Dan bekijk je of je aan de voorwaarden voldoet om de betreffende punten te krijgen. Zolang een kaart dicht ligt, levert deze niets op. Het is dus plannen, maar dan in omgekeerde volgorde. Inmiddels is dit spel bij White Goblin Games te koop.

Zaterdagavond zijn we Birmingham in gegaan om wat te eten, maar ook voor onze jaarlijkse uitstap naar Pirlo’s, hét toetjesrestaurant. De ijsjes, pannenkoeken, wafels, … waren weer even groot en lekker zoals we ze gewoon zijn.

Zondag, de laatste beursdag is meestal wat uitbollen. De beurs sluit ook al om 16.00 uur. Elk jaar nemen we deel aan het King of Tokyo Toernooi en normaal gaat er altijd wel iemand door naar een volgende ronde, maar dit jaar jammer genoeg niet. Om 12.00 uur kregen we nog een primeur te horen, dit was een nieuwe King of Tokyo variant, die op Spiel gaat uitkomen. Foto’s mochten we nog niet maken, maar de voorkant van de doos kregen we te zien. De nieuwe telg is King of Tokyo Duel, een tweespeler versie gebaseerd op het bekende spel. Ik ben erg benieuwd hoe deze speelt!

King Of Tokyo Duel

Na wat rondkuieren en het oplossen van een escaperoute over de beurs, hebben we nog de nieuwe King of Tokyo, Origins gespeeld.

Op tijd ontsnapt

Om 16.00 uur zijn we weer terug naar de auto gegaan om vervolgens naar de geboekte escaperoom te gaan. Daar waren we in een cruiseschip beland wat ruim 100 jaar geleden tegen een ijsschots is gevaren. Na een hoop gepuzzel zijn we na een klein uurtje weer veilig ontsnapt.

Na het eten nog een spelletje 5 Torens gedaan in het hotel en de spullen ingepakt.

Maandagochtend nog even wat ontbeten en dan terug in de auto op weer naar huis. We hadden voor België de route over Brussel gekozen, uiteindelijk door Brussel de toeristische route genomen en nog enkele caches gevonden.

Het was weer een erg leuk weekend, met goed gezelschap. Voor herhaling vatbaar.

UK Games Expo is de grootste spellenbeurs van het Verenigd Koninkrijk. De organisatie zelf wordt door een bedrijf gedaan, maar de dag zelf wordt eigenlijk alles door vrijwilligers gedraaid. Zelf heb ik één jaar als vrijwilliger meegedraaid en bij hen ligt de focus op: “Iedereen moet het naar zijn zin hebben.” en dat merk je. De meeste vrijwilligers zullen je groeten en je welkom laten voelen, maar dan niet op een vervelende manier zoals sommige winkels dit doen. Dit zorgt er ook voor dat de sfeer over de hele beurs erg aangenaam is.
De drukte is wel iets waar ze de laatste jaren wat meer moeite mee hebben, volgens mij groeien ze wat sneller dat dat zij willen/aankunnen. Maar verbeteringen zie je vaak het jaar erop al, of zelfs tijdens de beurs al.

Wil je zelf ook eens (mee) die kant op gaan, of heb je vragen over de beurs spreek me gerust aan.

Save the date: UK Games Expo 2025 gaat door van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni.
Meer informatie op de site van UK Games Expo.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

5 gedachten aan “UK Games Expo 2024 – Verslag Pieter”

  1. Je bent van harte welkom. Volgende jaar is het het Hemelvaart weekend, is overigens geen vrije dag in UK.
   Ik hoor ook meerdere mensen die het combineren met een vakantie in UK.

 1. Mooi geschreven en interesse is er zeker… hangt er vanaf hoe de verhuizing gaat lopen en anders wel in 2026 🙂

 2. Heeft even geduurd voor ik je verslag teruglees, maar nu wel een leuke flashback gemaakt. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. Voor hen die twijfelen over het bezoek aan UKGames expo. Het is een lange reis. Het is veel kleiner dan Spiel. (Er zijn 2 grote hallen die vergelijkbaar zijn.) Ook het aanbod en diversiteit is uiteraard minder groot. Waarom dan toch gaan?
  * De sfeer is uitermate prettig, hoewel ik het persoonlijk op zaterdag te druk vond.
  * De taal is voor veel Nederlanders net wat toegankelijker dan Duits.
  * In het Hilton en in de 3e hal is veel vrije speelruimte, waar in grote getalen gebruik van gemaakt wordt. Daarnaast zijn er presentaties, live optredens en andere evenementen. Simon en ik hebben een rondje gelopen om ook die sfeer te proeven, maar we hadden geen tickets geregeld voor events.
  * Een groot deel van hal 3 is gereserveerd voor toernooien in allerlei smaken. Voor elk wat wils.
  * Wat voor mij het belangrijkste woog was het hele vakantiegevoel, met als thema mijn hobby, spelletjes spelen.
  Mijn belangrijkste tip is dus. Regel een leuk gezelschap waarmee je graag aan (eet- en of speel-)tafel zit, en geniet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.