Botanik

Spelgegevens

Naam spelBotanik
SpelbedenkersFrank Crittin, Grégoire Largey, Sébastien Pauchon
VormgevingFranck Dion
UitgeverSpace Cowboys
Uitgever NederlandAsmodee Nederland
Jaar van uitgave2021
aantal spelers 2leeftijd 10+
prijs 20tijdsduur 30 minuten
soort spel Draften, set collectie, tegels leggenspelregels Spelregels Engels
gewonnen prijzen 2021 International Gamers Award Two-player
gewonnen prijzen Nominee 2021 Golden Geek Best 2-Player Board Game Nominee

Inleiding

Ga de strijd aan met jouw rivaal plantkundige om de best presterende voedselmachine te bouwen. Krijg jij de juiste tegels op het juiste moment in handen?

De eerste indruk

Het spel zit in een compact doosje dat is gevuld met kartonnen tegels, een prachtige startspelerpion en een spelbord. Het spelbord is vormgegeven als boekje, wat er erg leuk uit ziet, maar wat je niet meer ziet als je het spel aan het spelen bent. De spelregels zijn overzichtelijk opgezet.

De voorbereiding

Leg het spelbord, de pion en de gedekte tegels klaar in het midden van de tafel. Draai 5 tegels open op het speelbord. Iedere speler neemt een brontegel en legt die voor zich neer. Bepaal wie de startspeler is en je kan beginnen.

Spelverloop

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verzamelen met de machine die je gaat bouwen. De tegels die je hiervoor gebruikt mag je echter niet zomaar nemen, die verkrijg je in 2 stappen. De startspeler draait 3 tegels open en kiest 1 tegel om op het spelbord te leggen. Deze tegel kan geplaatst worden aan zijn kant van het speelbord óf in de centrale rij. Als je een tegel in jouw rij legt, moet het veld leeg zijn en moet de tegel van dezelfde kleur en/of hetzelfde soort zijn als de tegel in de centrale rij daarboven. Als je de tegel op een centrale stapel plaatst, komen tegels die niet langer voldoen aan de voorwaarde van dezelfde kleur en/of soort onmiddellijk vrij. De vrijgekomen tegels moeten direct aangelegd worden aan de machine. Dit geldt zowel voor jouzelf als voor de tegenstander. Daarna is de andere speler aan de beurt om een van de twee overgebleven tegels te kiezen en te plaatsen en ten slotte plaatst de startspeler de derde en laatste tegel. Daarna start een nieuwe ronde met 3 open tegels en is de andere speler de startspeler. Het spel eindigt als alle tegels zijn geplaatst. Een speler krijgt punten voor alle tegels die in een groep van minstens 3 aangrenzende tegels van dezelfde kleur liggen en voor elke bloem in de machine. Deze tegels moeten wel met de pijpleiding verbonden zijn met de brontegel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je snel in het spel een tegel bemachtigt met veel aftakkingen, zodat je veel kanten op kan bouwen. Probeer daarna de kleuren zo veel mogelijk te groeperen. De pijpleidingen hoeven nog niet direct aan te sluiten, dus maak daar gebruik van. Vergeet alleen niet om deze aan te sluiten voor het einde van het spel, want anders tellen de punten niet mee. Probeer slim te plannen bij het neerleggen van de tegels aan jouw kant van het centrale bord, zodat de tegenstander voor jou de tegel vrijspeelt. Dan kan jij in jouw beurt weer nieuwe tegels klaarleggen. Het is ook handig om altijd één plek vrij te houden in jouw rij, zodat je niet verplicht in de centrale kolom moet plaatsen. Natuurlijk zijn de bloemen veel punten waard, dus verlies die niet uit het oog.

Oordeel recensent

Dit is een leuk tussendoortje voor 2 spelers. Het thema en de artwork (industrieel/steampunk) spreken mij niet aan, maar de mechanismes in het spel maken dat ik het toch graag speel. Je moet tactisch plannen om de gewenste tegels op het gewenste moment vrij te spelen en aan je machine te bouwen. Soms kan je tegenstander behoorlijk roet in het eten gooien, maar dat maakt het spel juist interessant. Het is een echte onderlinge strijd waarin je elkaar zo weinig mogelijk gunt. Je kan wel geluk hebben, als jij bijvoorbeeld diegene bent die de tegels met veel bloemen omdraait en als eerste mag kiezen. Maar als jouw rij vol ligt, dan kan je die toch niet kwijt! Het is daarom belangrijk om veel opties open te houden tijdens het spel. Een mooie combinatie van planning en geluk dus. Het spel is goed herspeelbaar doordat de tegels altijd in een andere volgorde worden omgedraaid, waardoor het spel heel anders verloopt. Een revanche zit er dus meestal wel in! Het spelmechanisme blijft natuurlijk hetzelfde, dus daarna leg ik het spel graag weer weg om het later weer eens op te pakken.

Foto’s: BGG: Wouter (Tabeltopping)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.