Unhappy King Charles

Unhappy King Charles 01Vanmorgen werd ik uit mijn bed gebeld. Stond daar de jongeman van TNT Post met een doos onder zijn arm voor de deur. Unhappy King Charles has arrived!

Een aantal jaren geleden heb ik dit spel van GMT Games in de voorpublicatie P500 besteld. En nu – dat ik ‘m eigenlijk al een beetje vergeten was – ligt ‘ie dan uitgestald op mijn tafel.

Met een regelboek van 28 pagina’s is Unhappy King Charles niet bepaald een lichte jongen. Het is een zogeheten Card-driven Wargame. Dat wil zeggen dat je òf de actiepunten besteedt aan het activeren van legereenheden en dergelijke òf de gebeurtenis op de kaart uitvoert. Op die manier worden specifieke historische gebeurtenissen in het spel verwerkt. In de doos zitten verder nog meer dan 300 counters – kartonnen speelstukken – en een stok van 110 kaarten.Unhappy King Charles 02

Het spel gaat over de complexe gebeurtenissen tijdens de Engelse Burgeroorlog in de jaren 40 van de 17de eeuw. Hierin kwam Koning Karel I lijnrecht tegenover het parlement te staan onder leiding van Oliver Cromwell met zijn New Model Army.

Legendarisch is de wekenlange vlucht van de vermomde kroonprins door Engeland naar Frankrijk. Hij werd zelfs bijna gepakt, maar wist zich in een boom te verbergen. Met deze jongeman – de latere koning Karel II – zal de de Republiek der Verenigde Nederlanden het nog flink te stellen krijgen in de vorm van twee zeeoorlogen. Maar zijn vader de Unhappy King Charles eindigde zijn leven roemloos met het hoofd op het schavot.