Bakske Koffie (2) op de Vierde Oorlogsdag

De titel Voetbalhoofdstad is dit seizoen al aan een ander vergeven, maar het lijkt erop dat Eindhoven zich op de kaart aan het zetten is als wargame-hoofdstad van Nederland. En dat zonder gemeentelijke subsidie!
Historisch Boardwargamen – hierna gewoon kort wargamen genaamd – is een hobby die in Nederland slechts door enkelingen wordt beoefend. Daarom is het niet overdreven te stellen dat de Vierde Oorlogsdag afgelopen zondag hèt belangrijkste wargame-evenement van Nederland is. En ik – mijn halve leven al wargamer – was daar aanwezig. Niet alleen voor een potje knokken in spelvorm, maar ook voor een bakske koffie.

De Oorlogsdagen

vierde-oorlogsdag-03Jérôme Siegelaer is de initiator van de Oorlogsdagen, dat voor de eerste keer op 23 september 2007 werd georganiseerd. Helaas heeft hij dit maal wegens drukke werkzaamheden met zijn video kunst project Dansmachine4 de organisatie voor dit maal uit handen moeten geven aan Matthijs van der Zande. Hoewel er geen formele organisatie is, vind de communicatie plaats op het Eindhoven Guild.
De lokatie is zoals traditioneel ’t Broeinest met een schitterend uitzicht op het Eindhovens Kanaal. Nou ja, schitterend … Voor Eindhovense begrippen dan! Het Broeinest is gesitueerd in een oude fabriekantenvilla aan de Tenierslaan. In de ter beschikking gestelde ruimtes is plaats voor een man of 15, maar er zijn aparte kamers beschikbaar. Waar we voorheen gesitueerd waren in een zeer ruime huiskamer op de benedenverdieping, werden we nu verdeeld over twee kamers op de eerste verdieping.

Wargamen in Nederland

vierde-oorlogsdag-02Met collega-wargamers heb ik het er wel eens over. Hoeveel historische board wargamers zijn er nu eigenlijk in ons kikkerlandje? Eigenlijk is er niemand die het precies weet. Het hangt ook gewoon van de definitie af. Voor mij zijn het hoofdzakelijk de traditionele hex-and-counter wargames plus de block– en de card-driven wargames. Het spelmechanisme is niet zo heel relevant, maar de mate van simulatie vind ik – hoewel subjectief – maatgevender. Een spel als Axis & Allies en Memoir ’44 vind ik daarom geen wargame, maar lang niet iedereen denkt daar zo over. Om het aantal wargamers in Nederland te bepalen is daarom een hele natte vinger nodig. En als ik die hoog in de lucht steek, kom ik aan een aantal van tegen de 100, die zichzelf als hardcore-wargamer beschouwen. Daarnaast denk dat er een man of 100 tot 200 zijn die zo nu en dan een wargame spelen. Zoals ik zei, is dit een schatting en als jij denkt dat ik er naast zit, laat dan hieronder even een reactie na. Want eigenlijk ben ik wel benieuwd naar een nauwkeurig antwoord.

De klok rond: van 11:00 tot 23:00

Mensen die wel eens wargamen weten hoe inspannend dit kan zijn. De klok rond spelen begint al te lijken op een marathon. De magie zit ‘m er in met gelijkgestemden te spelen. Dat creëert een bijzondere stimulerende sfeer. De opkomst was met 12 man en 1 belangstellende hoog te noemen. Er kwam zelfs iemand uit Duitsland.

vierde-oorlogsdag-01Ik heb de spelontwikkelingen op de andere speelborden niet in detail kunnen volgen. Maar zelf was ik met Jérôme en twee Michaels betrokken bij een potje The Sword of Rome. Ik heb ze nog aangeraden dit artikel bordevol tips te lezen. Nou, dat deden ze dan niet! Dus kwam de Griekse beschaving als beste getest tevoorschijn, ondanks een paar zware nederlagen tegen de Carthagers. De Battle Results mogen dan menigeen absurd overkomen, maar feit is dat mede hierdoor iedereen zijn hoogte- en dieptepunten heeft gekend en dus een geslaagde middag.

Na het avondeten van de afhaalchinees heb ik mijn tanden mogen zetten in Hammer of the Scots, waar de Schotten toch betrekkelijk snel hun onafhankelijkheid verkregen. Toch weer leuk om dit spel weer eens op tafel te hebben gehad.

Spellijstvierde-oorlogsdag-04

Dus …

Hoewel ik het persoonlijk jammer – maar niet onoverkomelijk – vond dat we naar de bovenverdieping hebben moeten verhuizen, mogen we met 12 deelnemers en een keur aan wargames toch spreken van een geslaagde dag! Matthijs heeft al aangegeven dat het evenement vervolg krijgt na de zomervakantie. En de koffie? Die was versgezet. Heerlijk!

3 gedachten aan “Bakske Koffie (2) op de Vierde Oorlogsdag”

 1. Dank voor het verslag Henri!

  Erratum: het is Dansmachine4, als een woord zonder spaties 😉

 2. Hier een wargamer uit Haarlem. Dan is Eindhoven wel ver! Toch, graag hoor ik als er een vijfde oorlogsdag gaat komen, wellicht trek ik dan ten strijde richting zuiden des lands……..
  En als iemand meer wargamers rond Amsterdam – Haarlem weet hou ik me graag aanbevolen.

  Boardgames: Lock ’n Load: Heroes of the Blitzkrieg; CC: Ancients; GMT Mansteins backhand blow; Conflict of Heroes, Awakening the Bear;
  En PC wargames.

 3. Hallo Bas,

  Ik lees jouw reactie ruim 1 jaar te laat. Er is blijkbaar wat misgegaan in de communicatie.

  De spellen die je noemt horen zeker thuis op een Eindhovens Oorlogsdagje, waarvan ik de zesde editie zojuist heb aangegeven: http://www.spellenclubeindhoven.nl/2010/09/30/aankondiging-zesde-oorlogsdag

  Als je mij een persoonlijke email stuurt, dan kan ik je in contact brengen met een aantal wargamers in de regio Haarlem.

  Verder is er in de Randstad nog de boardwargame-groep Vesting Holland actief: http://web.archive.org/web/20100221065023/http://boardgamegeek.com/guild/612

  Groeten,

  Henri

Reacties zijn gesloten.