Bakske Koffie (4) op Crisis ’09 te Antwerpen

Crisis '09 01Wie een hart heeft voor historisch miniatuur wargamen had erbij moeten zijn. Het grootste evenement in de Benelux van dit kleine segment in de spellenhobby vond afgelopen zaterdag plaats in Antwerpen. De vereniging Tin Soldiers of Antwerp (TSA) organiseerde haar jaarlijkse beurs in de megabioscoop Metropolis van de Scheldestad.

Zoals altijd bestaat de beurs uit een evenwichtige mix van handelaren en verenigingen en ze kwamen van heinde en verre. Denemarken, Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk … en een aanzienlijk contingent Nederlanders. Oh ja, er waren ook Belgen!

Wat was er zoal te zien

Crisis '09 04Spelgroep BOD Utrecht kwam met een 6mm invasie op Walcheren met spelsysteem Spearhead. Op 1 november 1944 vond deze plaats. Het doel was om de monding van de Schelde vrij te maken van Duitsers, zodat de haven van Antwerpen in gebruik kon worden genomen. Let op de schitterende vuurtoren van Westkapelle en op de vorm van de westelijke punt van het voormalige eiland!

Crisis '09 02Ook ons eigen Eindhovense Militia Brabantia gaf acte de Présence, met een display van de belegering van Syracuse door de spreekwoordelijke Pyrrhus van Epirus. En het moet gezegd worden, dat zag er indrukwekkend uit. Veel gespeeld werd er volgens mij niet, maar de heren schijnen zich prima geamuseerd te hebben.

Crisis '09 03Alde Garde had een demo over de opstand van Tirol in 1809 onder leiding van Andreas Hofer. Dit werd in 15mm gespeeld met de Napoleontische Shako II regels. Een regelset die ik op de beurs heb aangeschaft inclusief het 1805 scenarioboek. Het gaat hier om de campagne die culmineerde in de slag bij Austerlitz. De Oostenrijkse infanteristen staan bij mij thuis al in de verf.

Uiteraard was er veel meer te zien. Ik zou zeggen kijk maar eens rond op de fotopagina van Militia Brabantia.

Isandlwana

Crisis '09 05Aan het eind van de middag heb ik nog deelgenomen aan een eenvoudig spel over de slag bij Isandlwana. Hier bij deze karakteristieke rotsformatie in Zuid-Afrika overweldigde in 1879 de Zulu Impi het 1.500 man sterke Britse contingent.

Veel keuze had je als Zulu zijnde niet: gewoon op de Britten afstormen en goed met de dobbelstenen gooien.
Toch vond ik het een sympathiek spel van sympathieke Engelse spelers van de MADgamers. Winnen of verliezen doet er in dit spel niet toe. Afgeschoten Zulu’s verschijnen weer aan de rand en stormen op de Thin Red Line af, totdat deze geheel is verdwenen. Ik heb me er uitstekend mee geamuseerd. Wel bevestigde het mij in mijn vooroordeel dat 6mm toch echt te klein is. Je ziet gewoon niet meer wat de eenheden voorstellen en dan boet zo’n spel aan geloofwaardigheid in.

Weer thuisgekomen heb ik het Osprey boekje over de slag uit de kast gehaald en de film Zulu in de DVD speler gedaan, al ging deze over de aanval op Rorke’s Drift de dag na de grote slag. En in mijn fantasie zou ik dit spel graag in 15mm uitgevoerd willen zien. Het heeft als voordeel, dat Zulu’s lekker makkelijk te schilderen zijn al heb je er wel een hele massa van nodig. En dat je weinig scenery nodig hebt. Het slagveld is tamelijk vlak, boomloos, maar heeft wel een paar karakteristieke heuvels. Weer een toekomstplan erbij. Nu nog uitvoeren!

Dus …

Romeinen ge-ambused in het Teutoburger Woud
Romeinen ge-ambused in het Teutoburger Woud

… was het een geslaagd dagje uit en heb ik flink in de buidel getast met aankopen. Maar ja, dat mag best één keer per jaar. Ook liefhebbers van fantasy wargames zouden aan hun trekken zijn gekomen. Er was het nodige over te zien, behalve Warhammer, maar de nadruk lag toch echt op historisch.

Er was natuurlijk nog veel meer te zien. Kijk zelf maar eens rond of de fotopagina’s van TSA. Dus zet alvast maar op de kalender bij de novembermaand van 2010  … Crisis ’10. Ik hoop wel dat ze dan de airco aanzetten, want het was er tropisch warm. Daarom deze tip … kom in t-shirt!