Bakske Koffie (5) op de Vijfde Oorlogsdag

Oorlogsdagen V 01Afgelopen zondag werd voor de vijfde maal een Oorlogsdag georganiseerd in ’t Broeinest, een villa gesitueerd aan het Eindhovens Kanaal. De vorige Oorlogsdag was alweer een half jaar geleden, dus het mocht wel weer eens een keer. Tien man kwamen opdagen en er kon de klok rond worden gespeeld, van 11:00 ’s ochtends tot 23:00 ’s avonds. En da’s gezien de gemiddelde lengte van een doorsnee historisch bord wargame heus geen overbodige luxe.

War of 1812

Van 1812 tot 1814 vochten de kersverse Amerikaanse republiek en haar voormalige kolonisator Groot-Britannië een korte oorlog uit, die vooral bekend is gebleven door de vele successen die Amerikaanse fregatten behaalden tegen de Royal Navy. Verder is het conflict tamelijk onbekend. De Britten slaagden er wel in de hoofdstad in de as te leggen. “Hebben wij Washington verbrand? Dat wist ik niet!”, zei de Brit tegen de Amerikaan. “Ik wist wel dat we Jeanne d’Arc op de brandstapel hebben gezet.”

Hoe dan ook, de War of 1812 van Columbia Games afspeelt zich af in het grens- tevens merengebied van Canada en de Verenigde Staten. Een geostratisch interessante situatie dat zich afspeelt rondom de meren – eigenlijk binnenzeeën – Erie, Ottowa en Champlain en langs de Lawrence rivier. Na een potje Twilight Struggle zette ik mij voor de eerste maal – ik heb al vele spelen van Columbia Games gespeeld – aan dit mooi uitziende blokjesspel … oorspronkelijk uit 1973 alweer.

De War of 1812 speelt vlot en is met een regelboek van minder dan 8 pagina’s eenvoudig te noemen. Omdat verreweg de meeste eenheden slechts treffers plaaten op een ‘1’ van een zeszijdige dobbelsteen, is de standaardeviatie en daarmee de geluksfactor hoog. Heel aardig is dat de beurtvolgorde elke beurt opnieuw bepaald wordt en dat militia eenheden niet altijd zin hebben om het gebied van de tegenstander te betreden. Top is, dat controle over de 3 meren ook van belang is, zodat je eventueel een invasie naar de overzijde kan uitvoeren. Er zitten dus schepen in het spel.

Maria

Oorlogsdagen V 02Ook heb ik mogen ruiken aan het gloednieuwe Maria van Histogame. In grote lijnen is het spel hetzelfde als voorganger Friedrich, maar er is een stevig diplomatiek component aan toegevoegd. In het introductiescenario dat wij speelden moest ik mij als Oostenrijker in 1740 een verbond van Frankrijk, Beieren en Saksen van het lijf zien te houden. Ook Frederick de Grote van Pruisen dacht zijn kans schoon te zien door even Silezië in te pikken. In tegenstelling tot de historie kwam ‘m dit nog duur te staan in de vorm van twee nederlagen. De Fransen en de Beieren hadden meer succes en pikten al een groot aantal steden in. Helaas hebben we ’t spel voortijdig moeten afbreken, omdat ’t klokje 23 uur tikte. Het had nog heel spannend kunnen worden.

Maria speelt heel aardig weg en doet qua vormgeving denken aan vroeg twintigste eeuwse oorlogsspellen. Helaas bevat ’t spel elementen die militair historisch niet verantwoord zijn. Zo is de kaart verdeeld in vierkant segmenten elk in één van de vier kaartkleuren. Je mag enkel kaarten in die kleur uitspelen als je leger aldaar betrokken is in een veldslag. Wie weet waar dat op slaat, mag ’t zeggen! Toch kan ik ’t spel best waarderen, zoals ’t is.

De gespeelde spellen op de Vijfde Oorlogsdag:

Toekomst

Er komt een apart Guild voor de Eindhovense Oorlogsdagen op BoardGameGeek. Ook gaat het grootste bord wargame evenement bezuiden de rivieren een vervolg krijgen. De bedoeling is, dat deze twee of drie keer per jaar zullen worden georganiseerd. Dus wie weet … treffen we elkaar daar.