Diplomacy met de Militia: 1902

Zeven leden van Militia Brabantia spelen een pot Diplomacy. Dennis treedt op als scheidsrechter en verwerkt wekelijks de zetten. Henri  vertelt over zijn ervaringen met Turkije en analyseert de zetten.

“Diplomatie is de kunst om een ander jouw zin te geven.”
David Frost, Brits Journalist

Op bezoek bij GameForce

1901 NajaarOp een donderdagavond, een dag voor de deadline was ik in de winkel van GameForce. Ik betaalde de intree van 1,50 Euro en kon ook de impulsaankoop van een Wargames Illustrated van 6 Euro niet onderdrukken. Wat in elk van deze bladen staat kan ik in mijn hele leven niet realizeren! Was mijn aanwezigheid in de winkel toeval? Welnee, ik was een man met een missie. Want ik wist dat FonsEngeland – ook aanwezig zou zijn voor een potje Flames of War. Zelf heb ik niet zoveel op met Flames of War, dat ik als een Warhammer in een Tweede Wereldoorlog setting beschouw.
Achteloos ging ik erbij staan kijken, hoe Fons Jagdpanthers en Tigers tot schroot werden omgevormd. Het duurde nog geen tien minuten voordat Fons een in kleuren gedrukt Diplomacy kaartje uit zijn tas tevoorschijn haalde. Hij vroeg uitleg en ik gaf hem het advies waarvoor ik speciaal mijn vrije donderdagavond heb opgeofferd. Duitsland heeft maar één vloot en dat biedt perspectieven voor Engeland. Hij kan – mits goed geadviseerd – Duitsland in de tang nemen, tegen de muur zetten en houden. Als Engeland de ene hoek van het bord in bezit neemt, neemt Turkije de andere hoek. Alle anderen worden zullen tussen ons vermalen worden. Zo zal ik Engeland – een beginnend speler – aan een tweede plaats helpen. Ik laat ‘m in de waan dat de eerste plaats ook haalbaar is, maar deze blijft natuurlijk speciaal voor mij gereserveerd.
Het kost me dus 7,50 Euro en een paar dagen later wist ik het … Missie Geslaagd! En zo beslis ik in een vroeg stadium het spel in mijn voordeel. Mijn belangrijkste concurrent uitgeschakeld en Turkije kan aan zijn gestage opmars beginnen.

Voorjaar 1902: Duitsland graaft een kuil voor Engeland …

1902 VoorjaarDuitsland (Richard)
A Den S F (Rus) Bot-Swe Steunorder komt niet overeen
F Hol-Bel
A Kie-Ruh
A Ber S A Mun XXX
A Mun XXX
A Vie XXX

Engeland (Fons)
A Nwy-Swe
F Ska S F Nwy-Swe
F Lon-Nth
F Nwg S F Lon-Nth

Frankrijk (Arvid)
F Bur XXX
F Mao-Eng
F Mar-Lyo
A Por-Spa

Italië (Joop)
A Tri XXX Geen order gegeven
A Ven-Tyr
A Tyr-Boh
A Rom-Nap
F Tun XXX Geen order gegeven

Oostenrijk-Hongarije (Don)
F Ion-Aeg Botst met F Smy (1-tegen-1)
A Rum XXX
A Ser-Bud

Rusland (Paul)
A Ukr-Rum Botst met A Rum (2-tegen-2)
A Gal S A Ukr-Rum
F Bot xxx Geen order gegeven
F Sev xxx Geen order gegeven

Turkije (Henri)
F Bla S A (O-H) Rum XXX
F Smy-Aeg Botst met F Ion (1-tegen-1)
A Gre-Alb
A Bul-Gre
A Con-Bul

Commentaar

Ik heb Engeland voorgesteld dat hij aan Duitsland zou vragen zijn vloot in het Skagerrak naar Zweden te steunen. Dat is een hele redelijke eis, omdat Engeland vorige beurt niet naar Denemarken ging en daarmee in Duitse handen kwam.
Echter stelde ik Engeland voor zijn vloot in het Skagerrak te laten staan en in plaats daarvan zijn leger in Noorwegen naar Zweden te sturen. Dan zal zal het goed is, Denemarken door 3 Engelse eenheden omsingeld zijn, waarna Denemarken alsnog in Engelse handen komt.
Dit plan ging bijna mis, omdat Duitsland helemaal niet van plan was Engeland te steunen. In plaats daarvan steunde hij de Russische vloot naar Zweden. En dit plannetje ging mis, omdat Rusland om onduidelijke redenen geen orders voor zijn vloten ingeleverd had. Er is duidelijk iets niet goed afgestemd, of Rusland was niet bij de les.
Hoe dan ook, Zweden viel en ik was bijna in extase. De val van Denemarken is op handen en zonder vloten is mijn aartsrivaal Duitsland kansloos tegen Engeland. Het enige wat ik moet doen, is elke beurt Engeland van het juiste advies voorzien. Advies dat Engeland – in tegenstelling tot Frankrijk – gretig aanneemt. Verder wilde ik Roemenië niet aan Rusland gunnen en mijn schijn van vriendschap met Oostenrijk-Hongarije ophouden.
Enige minpunt was dat Oostenrijk-Hongarije besloot zijn vloot naar de Egeïsche Zee te sturen in plaats van het door mij voorgestelde Tyrheense Zee. Dan zou hij in de najaarsbeurt 50% kans op Rome of Napels hebben gehad. Bovendien is Italië gedwongen zijn vloot in Tunesië te houden. Wel schuift hij zijn legers lekker door naar Bohemen en Tirol voor de finale aanval op Wenen in de najaarsbeurt.

Najaar 1902: … maar valt er zelf in

1902 NajaarDuitsland (Richard)
A Den S F Bot-Swe Steunorder komt niet overeen
A Ber S A Mun XXX
F Bel-Hol
A Ruh-Bur Botst met A Bur (1-tegen-1)
A Vie-Tyr Botst met A Tyr (2-tegen-2)
A Mun S A Vie-Tyr

Engeland (Fons)
F Nth-Lon
F Nwg-Nth
F Ska-Den
A Swe S F Ska-Den

Frankrijk (Arvid)
A Bur S F Eng-Bel Steun wordt verbroken
F Eng-Bel
F Lyo-Spa(sc)
A Spa-Mar

Italië (Joop)
A Tyr-Vie Botst met A Vie (2-tegen-2)
A Boh S A Tyr-Vie
A Tri S A (Tur) Alb-Ser Steun wordt verbroken
A Tyr-Boh
A Nap XXX Geen order gegeven
F Tun XXX Geen order gegeven

Oostenrijk-Hongarije (Don)
A Bud-Tri Botst met A Vie (2-tegen-1)
F Ion-Adr
A Rum S F (Tur) Bla-Sev Steunorder komt niet overeen

Rusland (Paul)
A Gal XXX Geen order gegeven
F Bot XXX Geen order gegeven
F sev XXX Geen order gegeven
A Ukr XXX Geen order gegeven

Turkije (Henri)
A Alb-Ser
F Bla S A (O-H) Rum
A Bul S A Alb-Ser
A Gre S A Alb-Ser
F Smy-Aeg

Commentaar

Duitsland was duidelijk in de veronderstelling dat de zaken in Scandinavië gedaan waren en stuurde zijn legers richting Frankrijk. In dat plan komt een lelijke streep door de val van Denemarken. Er bestond een kans dat Zweden ook zou vallen, maar Engeland heeft op eigen initiatief gegokt en gewonnen. Mijn extase is totaal! Maar ik ben er niet zeker van of beginnend Engeland dat ook zo ziet.
Verder mislukte de Italiaanse aanval op Wenen jammerlijk. Nou ja, op een sterk Italië zit ik ook niet te wachten. Na Oostenrijk-Hongarije is de Laars mijn volgende doelwit. Wel pikte ik Servië nog even in. Dat was natuurlijk geen verrassing voor Oostenrijk-Hongarije, want een vriendschap met Turkije kan nooit lang duren. Ja, het ziet ernaar uit dat Oostenrijk-Hongarije het niet lang zal gaan maken!
Wel begint het erop te lijken dat Rusland last heeft van desinteresse. En ja, daar heb je in een postaal spel vaker last van dan face-to-face. Omdat de Russische eenheden in het zuiden staan zal ik daar eerder last van profijt van hebben.
Italië had zijn vloot natuurlijk niet in Tunesië moeten laten staan, maar dat vind ik helemaal niet erg!
Ook Frankrijk komt weer mooi in het spel en pakt met een mazzeltje België, maar is niet bijster communicatief. Naar eigen zeggen, omdat ‘ie gek werd van alle dreigmailtjes met hel en verdoemenis. Ja, daar valt ook wel wat voor te zeggen. Echter wonen medespelers bij hem op de hoek, dus contact zal er sowieso zijn.

Bouworders

Duitsland (Richard)
A Vie wordt verwijderd

Engeland (Fons)
F Edi
F Lvp

Frankrijk (Arvid)
A Par
F Bre

Oostenrijk-Hongarije (Don)
A Rum wordt verwijderd

Turkije (Henri)
F Smy

Commentaar

Engeland is zijn vloot lekker aan het uitbreiden, maar de Franse vloot in Brest zal ‘ie vast niet leuk vinden. De broertjes Duitsland en Oostenrijk-Hongarije krimpen in.

Supply Centers 1900 1901 1902
Duitsland – Richard 3 6 5
Engeland – Fons 3 4 6
Frankrijk – Arvid 3 4 6
Italië – Joop 3 5 5
Oostenrijk-Hongarije – Don 3 3 2
Rusland – Paul 4 4 4
Turkije – Henri 3 5 6