Diplomacy met de Militia: 1903

Zeven leden van Militia Brabantia spelen een pot Diplomacy. Dennis treedt op als scheidsrechter en verwerkt wekelijks de zetten. Henri vertelt over zijn ervaringen met Turkije en analyseert de zetten.

“Diplomaten zijn getitelde spionnen.”
Napoleon Bonaparte, Frans Veldheer

De Toestand in Duitsland

1902 Najaar

Met Scandinavië stevig in Engelse handen en met maar één Duitse vloot op bord, heeft Duitsland een serieus probleem. Als hij er niet in slaagt om te groeien, kan hij geen vloten bijbouwen en blijft hij een gijzelaar van de Britten. De vraag is of Engeland voldoende spelinzicht heeft om dat ook zo te zien. En dan dreigt Duitsland Wenen ook nog te verliezen. Mijn Turkse strategie om Frankrijk en Engeland tegen de ervaren Duitser op te zetten, lijkt vruchten af te werpen. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Voorjaar 1903: Anglo-Franse confrontatie dreigt

1903 VoorjaarDuitsland (Richard)
A Ruh-Bel Botst met F Bel (2-tegen-2)
F Hol S A Ruh-Bel
A Kie-Den Botst met F Den (1-tegen-1)
A Mun XXX
A Ber S A Mun XXX

Engeland (Fons)
A Swe XXX Geen order gegeven
F Nth-Hel
F Den S F Nth-Hel Steun wordt verbroken
F Edi-Nwg
F Lpl-Wal
F Lon-Nth

Frankrijk (Arvid)
F Bre-Eng
A Par-Pic
F Bel XXX
A Bur S F Bel XXX
A Mar S A Bur XXX
F Spa (sc) XXX

Italië (Joop)
A Boh-Vie
A Tri S A Boh-Vie Wordt verdreven naar Tyr (2-tegen-1)
A Tyr-Ven
A Nap XXX
F Tun-Ion

Oostenrijk-Hongarije (Don)
A Bud-Tri
F Adr S A Bud-Tri

Rusland (Paul)
F Bot xxx Geen order gegeven
A Gal xxx Geen order gegeven
A Ukr xxx Geen order gegeven
F Sev xxx Geen order gegeven

Turkije (Henri)
A Ser-Rum
F Bla S A Ser-Rum
A Bul S A Ser-Rum
A Gre-Ser
F Aeg-Gre
F Smy-Aeg

Commentaar

Tip van Harry
Als je bij de voorhoede hoort, speel dan op zeker. Spelen worden beslist door fouten en verraad van anderen. Kies daarom voor zekerheid.

Part of the Anglo-Franse deal was dat Het Kanaal neutraal zou blijven. Door elkaar niet te bedreigen, kunnen beide landen hun energie tegen Duitsland richten. Echter Frankrijk meende echter dat een vloot in Het Kanaal mee zou kunnen helpen in de verdediging van België. Dit kan wel eens de kans zijn waar Duitsland op heeft gewacht. Rusland heeft weer geen orders ingeleverd. Het begint er op te lijken dat het meer met verzuim te maken heeft, dan met contractobstructie. Tsja, dat is toch wel het belangrijkste nadeel van postaal spelen. Ondertussen neemt Turkije rustig Roemenië in en blijft Oostenrijk-Hongarije de dreiging van een snelle uitschakeling voelen. Duitsland laat Wenen voor wat het is en concentreert zich op de verdediging van zijn Heimat. Ondertussen pikt Italië Wenen in, maar verliest Triëst aan de Oostenrijker. Tsja, daar zijn wij in Turkije helemaal niet rouwig om.

Najaar 1903: Italië om de tuin geleid

1903 NajaarDuitsland (Richard)
A Ruh S F (eng) Nth-Bel Steun wordt verbroken
F Hol S F (eng) Nth-Bel
A Kie-Mun Botst met A Mun
A Mun-Tyr Botst met A Tyr (1-tegen-1)
A Ber-Sil

Engeland (Fons)
F Nwg-Bar
A Swe-Fin
F Den-Swe Botst met F Bot (1-tegen-1)
F Hel-Den Botst met F Den
F Wal-Lon
F Nth-Bel

Frankrijk (Arvid)
F Bel-Hol Botst met F Hol (1-tegen-1) wordt vernietigd
A Bur-Ruh Botst met A Ruh (1-tegen-1)
A Pic-Bel Botst met F Nth (1-tegen-1)
F Eng XXX
A Mar S A Bur XXX Ongeldige order
F Spa (sc)-Mao

Italië (Joop)
A Vie-Bud Botst met A Gal en A Ser (1-tegen-1-tegen-1)
A Tyr-Vie Botst met A Vie
A Ven-Tri Botst met A Tri (1-tegen-1)
F Ion-Adr
A Nap XXX

Oostenrijk-Hongarije (Don)
F Adr-Ven
A Tri S F Adr-Ven

Rusland (Paul)
A Gal-Bud Botst met A Ser en A Vie (1-tegen-1-tegen-1)
F Bot-Swe Botst met F Den (1-tegen-1)
F sev S A Ukr-Rum Wordt verdreven naar Arm (2-tegen-1)

A Ukr-Rum Botst met A Bul (1-tegen-1)

Turkije (Henri)
A Rum-Sev
F Bla S A Rum-Sev
A Bul-Rum Botst met A Ukr (1-tegen-1)
A Ser-Bud Botst met A Gal en A Vie (1-tegen-1-tegen-1)
F Eas-Ion
F Gre S F Eas-Ion

Commentaar

In mijn medelijden – een beetje maar – met Oostenrijk-Hongarije zag ik een schitterende mogelijkheid om Italië te misleiden. Deze laatste dacht nog altijd dat we samen Oostenrijk-Hongarije de nek zouden omdraaien. Maar waarom zou ik een sterk Italië willen!? Dus maak ik Italië wijs, dat Boedapest voor hem is. Als argument gebruik ik de dreiging van Rusland. Verder overtuig ik hem ervan met de vloot in de Ionische Zee naar de Adriatische Zee te gaan en dat Venetië veilig is. Natuurlijk misbruik ik de Italiaanse onervarenheid met het spel, maar ik stem mijn acties af met Oostenrijk-Hongarije die er merkbaar weer zin in krijgt. En dus blokkeer ik de Italiaanse move naar Boedapest en ga ik zelf naar de Ionische Zee. Zo kan ik de volgende beurt ongehinderd Tunesië inpikken. En dan pak ik ook nog onverhoed Sevastopol. Helaas zat de Rus mij wel dwars om Roemenië te houden, maar dat komt een volgende beurt wel weer goed.
Waarschijnlijk zal het tussen mij en Italië wel nooit meer goed komen. En Oostenrijk-Hongarije weet dat hij zijn finest hour achter de rug heeft. Met een steeds sterker wordend Turkije is zijn lot onontkoombaar en dat weet hij heel goed.
Het is Duitsland gelukt om Engeland te laten geloven, dat de dreiging vooral uit Frankrijk komt. Dat is echt heel knap! Maar ja, Frankrijk beantwoord geen mailtjes en geen telefoontjes. En wie niet vraagt, krijgt niets en laadt verdenkingen op zich!

Bouworders

Duitsland (Richard)
A Kie wordt verwijderd

Engeland (Fons)
F Lvp

Italië (Joop)
F Adr wordt verwijderd

Oostenrijk-Hongarije (Don)
A Bud

Rusland (Paul)

F Bot wordt verwijderd

Turkije (Henri)
A Ank

Commentaar

Het succes van Oostenrijk-Hongarije kon niet helemaal verzilverd worden. Hij kan zijn vierde eenheid niet bouwen. En dan breekt Italië ook nog eens zijn vloot. Voor Turkije ontwikkelen de zaken zich wel heel gunstig.
Rusland geeft Engeland de vrije hand en laat zijn vloot in Armenië staan. En dus moest Turkije helaas een leger bouwen om de volgende beurt die vervelende vloot uit Armenië te verdrijven.

Supply Centers 1900 1901 1902 1903
Duitsland – Richard 3 6 5 4
Engeland – Fons 3 4 6 7
Frankrijk – Arvid 3 4 6 5
Italië – Joop 3 5 5 4
Oostenrijk-Hongarije – Don 3 3 2 4
Rusland – Paul 4 4 4 3
Turkije – Henri 3 5 6 7