Strijps Bultje (4): Inklaringskosten

Inklaringskosten 01Omdat ik jarig was, heb ik mezelf een cadeautje gegeven. Het is meestal te doen gebruikelijk, dat je cadeautjes krijgt van anderen, maar sommige cadeau’s zijn ietwat aan de prijzige kant. Ja, daar kun je je familie, vrienden en kennissen niet mee opzadelen. En aangezien mijn oog al een tijdje viel op het meest recente blokjesspel van Columbia Games, genaamd Julius Caesar, kwam ‘ie op mijn wensenlijstje te staan. Ik had er een paar goede verhalen over gelezen en meestal kan ik in een dergelijke situatie niet wachten tot een eerstkomende spellenbeurs, zoals Spiel Essen, wat niet alleen dikwijls lang wachten is, maar vaak – in mijn specifieke omstandigheden – ook nog eens duurder. En laat Columbia Games dan nou ook nog eens een speciale actie hebben, dat je in je verjaardagsmaand een spel mag uitzoeken met maar liefst 10% korting. Nou, dat heeft mij over de streep doen trekken! En als je ook nog eens beschikt over een creditcard, dan vallen de grenzen letterlijk weg en zijn de mogelijkheden eindeloos, mits er daadwerkelijk krediet op de kaart staat. Et voila, voor een omgerekend bedrag van 50 Euro inclusief verzendkosten kwam de doos met blokjes naar mij toe, helemaal vanaf de andere kant van de oceaan.

Nu ik Julius Caesar in huis heb, de stickers op de blokjes heb geplakt en het spel reeds een paar maal gespeeld heb, moet ik zeggen, dat ik geenszins een kat in de zak heb gekocht; wellicht dat ik hier binnenkort nog eens een artikel aan wijdt. Maar waar ik wel teleurgesteld over ben, is wat het mij uiteindelijk heeft moeten kosten. Wat ik eerst dacht dat het 50 Euro kostte, werd uiteindelijk een bedrag van maar liefst 70 Euro. En dat met speciale dank aan TNT Post!

De Verenigde Staten van Amerika zijn geen lid van de Europese Unie en ik verwacht dat dat voorlopig zo zal blijven. Het is dan ook logisch dat ik 8,50 Euro betaal voor invoerrechten en op een bedrag van zo’n 50 Euro is dat alleszins redelijk en overkomelijk. Maar daarbovenop zat ook nog eens een bedrag van 12,50 Euro voor inklaringskosten met de ‘hartelijke groeten’ van TNT Post. Maar wat zijn inklaringskosten nu eigenlijk?

Julius Caesar 01Vroeger met zo’n PTT-uniform over je lichaam stelde je in je dorp nog echt iemand voor, maar door de privatisering mag dat niet meer en zijn de huidige postbezorgers – postbodes zijn te duur – geperst in een keurslijf waar geen weldenkend mens graag in zou willen zitten. De managers en consultants van de vroegere Posterijen van Hare Majesteit hanteren tegenwoordig een heel ander businessmodel. Eentje waarvan vooral zij profijt trekken en die werknemers met hart voor werk en bedrijf niet alleen massaal bij het grof vuil zet, maar ook eentje die geacht wordt dermate veel geld te genereren, dat de bonussen voor managers en uurtarieven voor consultants mee betaald kunnen worden, evenals de vele reclame-uitingen waarmee zij zich denken te kunnen profileren. En omdat het werk gedegradeerd is tot bijbaan, geldt het werk nu slechts als bijverdienste. Dat schijnt goedkoper te zijn, maar aan de prijs van een postzegel heb ik het nog niet af kunnen lezen, ondanks dat je daar ook wel eens reclame op aantreft in plaats van een prijsje in Eurocenten of een kunstwerkje. Postzegels verzamelen doe ik dan ook allang niet meer!

Julius Caesar 03Een kort onderzoek van mijn kant leverde dus weinig op, behalve dan dat TNT Post pas vanaf 2005 dit op elk pakje – groot of klein – plakt die zij voor de douane opzij moet leggen voor de te berekenen invoerrechten. En dat gebeurt ook niet altijd, maar de pakketjes van Columbia Games zijn opvallend vaker het slachtoffer, door het extra gewicht van de houten blokjes. Ja, zo kan ik het ook en mijn gevoel zegt mij dat dit geen zuivere koffie is.

De ouwe Juul zou er beslist wel raad mee hebben geweten, maar misschien dat Youp van ’t Hek of de Keuringsdienst van waarde hier eens naar zouden willen kijken…

3 gedachten aan “Strijps Bultje (4): Inklaringskosten”

  1. Jij bent omzetbelasting verschuldigd wegens invoer (die wordt berekend over de invoerwaarde inclusief vervoerkosten). TNT verzorgt de aangifte en de betaling en brengt jou daarvoor inklaringskosten in rekening. Is op zich niets mis mee. Helaas zijn deze kosten de afgelopen jaren wel fors gestegen (van 7,50 naar 12,50 euro voor een knullig pakketje).

  2. Hoewel het juridisch allemaal correct zal zijn, betwijfel ik dat daar niets mis mee is. Nog maar los van de vraag of dat dat werkelijk 12,50 Euro moet kosten! Het is beslist niet proportioneel.

    De privatisering van PTT Post werd uitgevoerd onder het mom dat de consument daar beter van zou worden. Zoals ik heb betoogd, is daar geen sprake van. En diegenen die ons met dat argument hebben bedrogen, worden nooit meer ter verantwoording geroepen!

  3. TNT vraagt 12,50 voor het aangeven en voorschieten van de door jou verschuldigde BTW en voor de daarmee gepaard gaande administratieve handelingen. Ik begrijp niet waarom dit niet proportioneel zou zijn. Dat ze deze kosten voor 2005 niet doorberekenden, is volgens mij anno 2010 niet relevant.

    Ik heb ook ervaring met andere internationale koeriers (Fedex, UPS). Het kan echt veel erger dan de 12,50 van TNT.

Reacties zijn gesloten.