NatLab (1): Julius Caesar met Vassal

De laatste paar maanden ben ik helemaal weg van Julius Caesar van Columbia Games. Ik heb het minstens tien maal gespeeld en mijn enthousiasme is nog altijd niet getemperd, al heb ik een paar keer pijnlijk in het stof moeten bijten. Mensen die interesse hebben om te spelen, mogen gerust contact met mij opnemen om het eens te proberen. Julius Caesar werd in 2010 uitgegeven, maar is inmiddels niet meer Columbia’s nieuwste spel. Die eer komt Shiloh toe en mijn persoonlijke exemplaar bevindt zich vast nog op de pakjesboot op de grote zee. Ik ben dan ook reuzebenieuwd of ik ook deze keer weer de gelukkige winnaar mag zijn van 12,50 Euro inklaringskosten van tante TNT Post. Dat kost het blijkbaar de moderne postgigant om uit te rekenen dat ik 8 euro importbelasting moet betalen. Misschien moet ik hun maar eens ergerniskosten in rekening brengen. Dan zullen ook zij niet lachen!

ACTS

In het verleden speelde ik wel eens wargames via internet tegen mensen die ver weg wonen. De site die ik gebruikte was ACTS, oftewel Automated Card Tracking System. Deze site was bij uitstek geschikt om Card-Driven Wargames te spelen, zoals in mijn geval Paths of Glory, Barbarossa to Berlin, Wilderness War, For the People en Thirty Years War; allen van GMT Games. Of anders wargames waarbij je elke beurt met een beperkt aantal eenheden activeert, zoals Breakout: Normandy en Monty’s Gamble. De bedoeling was dat je dagelijks een zet deed en dan kon je er eens lekker voor gaan zitten, om alle mogelijke zettencombinaties uitgebreid te analyseren. Ook heb ik eens meegemaakt – ja, we beleven wat! – dat de spanning zo hoog opliep, dat ik bij een potje Monty’s Gamble: Market Garden nog om 04:00 ’s nachts nog uit mijn bed kwam om een zet te doen. En weet je wat … mijn tegenstander had dat gevoel ook, waardoor er die nacht niet alleen weinig geslapen werd, maar ook een aantal beurten versneld verliepen tot het moment van de ontknoping. Ik bewaar niet alleen slapeloze nachten maar ook goede herinneringen aan ACTS.

Vassal

Maar nu is er Vassal dat een paar stappen verder gaat dan waar ACTS is gebleven. Waar je met ACTS offline een beurt-voor-beurt spel speelt – wat ook zijn charmes heeft – kun je met Vassal realtime online spelen met een tegenstander op afstand op een manier waarbij het lijkt alsof je face-to-face speelt.

Vassal bestaat al een aantal jaren. Maar het werd mij pas recentelijk bekend, want de laatste jaren ben ik niet meer zo bezig met Play by Email, oftewel PBeM. Dit totdat op BoardGameGeek een Italiaan mij vroeg Julius Caesar eens met hem te spelen, zodat hij kon beslissen of hij het wel een leuk spel vond. Hij noemde mij nog een ursurpator, maar waar kwamen zowel Julius Caesar als Gnaeus Pompeius vandaan? Precies! In ieder geval heb ik dus op zijn aanwijzingen Vassal op mijn PC geïnstalleerd en de Julius Caesar Vassal module van de site van Columbia Games. Een New Game starten en spelen maar. Dat ging allemaal vrij eenvoudig.

Vanwege de beperkte tijdsduur speelden wij slechts 1 jaar, waarin ik hem uitlegde hoe je het spel moet spelen, naast een paar tactische en strategische tips. Later heb ik Julius Caesar nog een paar maal met een Duitse vriend gespeeld en dat was ons goed bevallen. De Vassal schermafdrukken spreken wat mij betreft voor zich.

De vijf jaren in een potje Julius Caesar kunnen in 2,5 uur gedaan worden en dan hoef je niet eens haastig of geroutineerd te spelen. Met Vassal gaat dat allemaal wat trager, want de communicatie gaat met tekstjes intypen. Ook moet je de kaartjes en blokjes sleuren en pleuren in aparte venstertjes als het Draw Pool, Card Hand, het Battle Board en de kaartaflegstapel. Ja, dat kun je moeilijk allemaal op één scherm zetten, tenzij je de gelukkige eigenaar ben van zo’n superbreed scherm. In het specifieke geval van Julius Caesar moet je er echter wel alert op zijn de blokjes voor de tegenstander te verbergen, dan wel te laten zien in situaties waarin dat gewenst is. Nee, ik ben niet ontevreden over Vassal; het werkt prima en is makkelijk in gebruik. Maar voor ingewikkelde wargames zou ik het niet gebruiken. Dat is echt te tijdrovend.

Vassal leent zich ook voor solitair wargamen. Je hoeft het bord en speelstukken niet op te stellen en er zijn opties om de tegenstander te blinderen. Ook kun je eenvoudig wisselen van zijde. Er zijn legio modules beschikbaar voor Vassal en deze beperken zich niet tot historische wargames, al vormen zij wel het merendeel. Zo zijn er modules voor spelen als Carcassonne, Pandemic en Schaken. Kijk even of jouw favoriete spel er tussen staat!

Conclusie

Spelen met Vassal voelt bijna als face-to-face spelen. Je hoeft niet te reizen, kunt bij wijze van spreken in je ondergoed achter de PC plaatsnemen en je kunt zonder in te houden ongegeneert in je eigen bak chips zitten graaien zonder scheve gezichten met je eigen favoriete veel te harde muziek op de achtergrond. Maar Vassal is ook intensief en ik ben vaak uitgeput – en halfdoof – als ik na een urenlange sessie achter de PC vandaan kom. Ik weet niet niet wat ik leuker spelen vind: via Vassal of face-to-face. Hier moet ik nog eens over nadenken, maar spelen met Vassal vind ik beslist zijn aantrekkelijke kanten hebben.

Eén gedachte over “NatLab (1): Julius Caesar met Vassal”

  1. En Shiloh is binnen en weer hing er een prent van TNT Post aan.

    Binnenkort maar eens even met Youp van ’t Hek bellen!

Reacties zijn gesloten.