Milestones

© Boardgamegeek

Spelgegevens

Naam spel Milestones
Spelbedenkers Stefan Dorra
Ralf Zur linde
Vormgeving Klemens Franz
Uitgever Eggert Spiele
Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2012
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 35 soort spel Route bouwen, rondelspel

Inleiding

Bij Milestones probeer je door het bouwen van wegen, markplaatsen en huizen zo veel mogelijk punten te scoren. Je moet wel zorgen voor voldoende grondstoffen en geld.

De eerste indruk

© Boardgamegeek

Al het materiaal ziet er goed uit, het karton is ook dik genoeg. Enkel de persoonlijke spelersbordjes zijn op dun karton (of dik papier) gedrukt, dit is jammer. De spelregels bestaan uit zes vierkante pagina’s, maar door de vele verduidelijkende voorbeelden ben je er zo door en kan het spel beginnen.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een eigen spelersbord met een spelfiguur om de acties aan te duiden. De telsteen wordt op het scorespoor gezet. Alle werkers worden geschud en er worden er vijf opengedraaid. Aan de hand van een keuzesysteem krijgt elke speler al twee werkertegels op zijn bord. De markten, straten, mijlpalen (milestones), huizen, grondstoffen en geld komen naast het bord te liggen.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet en moet dan twee acties uitvoeren. Het kiezen van de acties gebeurd met een rondelsysteem. Je loopt dus met je spelfiguur met de klok mee op een actiespoor. Waar je stopt, die actie mag je dan uitvoeren. Het aantal stappen dat je mag zetten is bij dit spel onbeperkt, met één uitzondering: bij het kasteel moet je stoppen. Hieronder komen in het kort de mogelijke acties.

Spelersbord
© Boardgamegeek
 • Werkers activeren
  Hier ga je grondstoffen (geld zijn ook grondstoffen) verzamelen. Afhankelijk van het aantal dezelfde werkers kan je meerdere dezelfde grondstoffen ophalen. Met speciale fiches zijn er ook punten te scoren.
 • Wisselen
  De naam zegt het al, je kan grondstofblokjes voor geld wisselen en andersom. Eventueel kan je ook extra werkers kopen. Alle werkers hebben een nummer van één tot en met acht. Je mag werkers overbouwen in het spel. Als je werkers opeenvolgende liggen, krijg je één geld aan inkomsten.
 • Bouwen
  Dit wordt gebruikt om straten met mijlpalen, huizen of markten te bouwen. Tegen inlevering van grondstofblokjes kan je zo eventueel meerdere bouwwerken bouwen en er punten voor ontvangen. Iedereen bouwt in het zelfde gebied, het centrale speelbord.
 • Molen
  Met de molen kan je graan leveren aan een lege markt. Ook dit levert weer punten op.
 • Kasteel
  Bij dit veld moet je stoppen en de volgende twee acties uitvoeren. Ten eerste moet je al je grondstoffen en geld afleggen tot je een maximum van drie stuks hebt. En vervolgens moet je een van je werkers ontslaan, oftewel afdekken. Deze levert dan dus geen grondstoffen meer op.

Bonusfiches liggen open op het bord en kunnen verdient worden door de speler die bouwt aan de plaats waar deze liggen. Ze leveren direct één punt op en later in het spel nog extra punten. Ook bij de eindtelling hebben ze invloed.

Het spel eindigt als een speler een bepaald aantal punten heeft gescoord (afhankelijk van het aantal spelers) of als de laatste werkertegel is gekocht. Hierna hebben alle spelers uitgezonderd de speler die het spel eindigde, nog één beurt. Na deze laatste beurt volgt er een eindtelling. Per soort grondstof, ga je kijken wie de meeste werkers en eventueel bonusfiches heeft. Die speler krijgt vijf punten. De winnaar is de speler met de meeste punten.

Tips en opmerkingen

Doordat iedereen aan het zelfde bouwt en dus het gebied uitbreidt, heb je elkaar nodig om zo betere punten te scoren. Wacht dan ook niet te lang met je mogelijke slag te slaan, of iemand anders is je voor. Ook weinig punten zijn interessant.
Houd elkaars werkers in de gaten, vooral voor de eindscore zijn hier nog een hoop punten te verdienen. Dit kan soms het verschil maken tussen winst of verlies.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele

Het is een erg leuk en toegankelijk spel. Ondanks dat er vele mogelijkheden in het spel zitten, moet je geen breinbreker verwachten. Het is eerder een erg goed familiespel dan een veelspelersspel. Maar daar is helemaal niets mis mee. Als mensen hem willen spelen, schuif ik met veel plezier aan.

Het punt van het te slappe karton voor het spelersbord had ik in het begin al aangekaart. Dit blijft toch erg jammer en hadden ze anders kunnen maken.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice