Raymonds Top 10 meest gespeelde spellen van 2012

king-of-tokyo-boxAan het einde van het jaar wordt het weer eens tijd om terug te kijken naar alle spellen die we gespeeld hebben. Een aantal Roll The Dice leden presenteren hun Top 10 meest gespeelde spellen van 2012. Dit is de Top 10 van Raymond.

Even vooraf gesteld, de spelletjes San Juan (Condado), Dominion (Androminion) en andere spellen, die ik bijna dagelijks op mijn Android telefoon speel zijn in mijn BGG spellen log niet meegenomen. Enkel de spellen die ik ‘live’ met medespelers aan een tafel speel komen in mijn BoardGameGeek logboek.

En live aan tafel speel ik (blijkbaar) graag verschillende spellen. Met honderden spellen thuis op de plank zou het eerlijk gezegd ook jammer zijn als slechts een paar spellen erg vaak zou spelen. Dat zou immers betekenen dat vele andere (goede) dan jaren ongebruikt in de kast zouden blijven staan (wat helaas desondanks toch wel gebeurt).

Van de ongeveer 265 gespeelde potjes dit jaar, waren er bijna 120 spellen die ik dit jaar maar één keer heb gespeeld en bijna 30 spellen die ik maar twee keer heb gespeeld.
Spellen die ik drie of vier keer heb gespeeld zijn op twee handen en één voet te tellen en de laatste vijf tenen van de andere voet zijn dan genoeg om alle resterende spellen te tellen die ik meer dan vier keer heb gespeeld.

King of Tokyo was daarvan dit jaar de absolute topper met 12 potjes, kort gevolgd door Love Letter met 10 potjes. Dominion volgt daar dan weer kort op, al moet ik zeggen dat die 8 potjes van afgelopen jaar dan wel weer verschillende varianten bij elkaar opgeteld zijn (Hinterlands, Cornucopia, Intrigue, Basis, etc.). Alle drie spellen die je snel nog even in een resterend half uurtje speelt en dan loopt het totaal aantal potjes natuurlijk al snel op. Maar ook in de groep van drie of vier keer gespeelde spellen zitten er veel uit deze categorie van aangename-korte-tijd-vulling.

De 7 potjes Catan, het snelle kaartspel vallen deels ook hieronder, maar deze is bovendien ook nog een aantal keer uit de kast gehaald als favoriete tweepersoonsspel.

Als ik ga kijken welke spelletjes van langer dan 80 minuten ik dit jaar wat vaker heb gespeeld en die ik graag nog vaker zou hebben gespeeld, dan kom ik uit op ’t lijstje (in willekeurige volgorde) Ad Astra, Eclipse, Ginkgopolis, Puerto Rico, Seasons en Takenoko.

Wat mij betreft zijn dit dus, op verschillende manieren, mijn 10 toppers van afgelopen jaar.