Colonial: Europe’s Empires Overseas

pic1420788_md

Spelgegevens

Naam spel Colonial: Europe’s Empires Overseas
Spelbedenker Christophe Pone
Vormgeving Maxime Estoppey & Christophe Pont
Uitgever Stratagem Ltd
aantal spelers 2 – 6 leeftijd 14+ tijdsduur 120 minuten
prijs 60 soort spel Strategie

De eerste indruk

De eerste indruk van Colonial is zeer positief. Alles ziet er netjes uit, degelijk spelmateriaal en zeker niet het mooi vormgegeven spelregelboek. Het idee van Colonial is dat iedere speler een machtige Europese staat is en de wereld gaat ontdekken, missies gaat voltooien en handelen. Het doel is om zo’n hoog mogelijk aanzien te verkrijgen door opdrachten te voltooien.

De voorbereiding

pic1125209_mdIedere speler kiest een kleur, pakt alle fiches en karakterkaarten (twee karakters per kaart). Ook kiest deze een natie waarmee deze wil gaan spelen. In elk land op het bord is aanzien te winnen, in sommige landen zelf meer. Iedere speler krijgt vijf schatten, twee handelaarsvloten en een marinevloot. De startspeler legt als compensatie een schat af.

Spelverloop

Een spelbeurt is verdeeld in vijf fasen:

  1. De karakter fase. Dit is het belangrijkste deel van de beurt. Alle spelers kiezen uit de zes karakter kaarten vijf kaarten die ze willen gebruiken en legt de overige af. Vervolgens laten alle spelers tegelijk de meeste linkse kaart zien en beginnend bij de startspeler voeren de spelers de actie van een van de karakters op de kaart uit. Na dit vijf keer gedaan te heeft iedereen vijf karakteracties gedaan.
    Elk karakter heeft zijn eigen actie, zo kan je de ontdekkingsreiziger kiezen om landen ze ontdekken, de handelaar om te handelen en zo geld te verdienen, de wetenschapper om voortgang te boeken in verschillende velden, etc.
  2. De handelaarsvloot. Tijdens deze fase kunnen spelers een schatten in hun handelaarsvloot neerleggen voor elke monopoly die ze hebben. Een monopoly heb je wanneer alleen jij toegang hebt tot een specifiek soort goederen.
  3. Startspeler. De startspeler wordt een speler naar links doorgeschoven. Wanneer een speler meer monopolys heeft dan een andere speler, dan wordt dit de nieuwe startspeler.
  4. Lening. Elke speler voegt een fiche toe aan zijn leenstapel(s). Leningen worden verstrekt door het financier karakter.

Door middel van het uitvoeren van acties van de karakters kan je landen ontdekken, landen veroveren, goederen handelen, andere spelers aanvallen en nog vele andere dingen. Op deze manieren kan je als speler aanzien verdienen. De speler die als eerste tien aanzien heeft, wint het spel.

Tips en opmerkingen

pic1444065_mdHet zijn nogal veel regels die je moet kennen, laat je daardoor niet afschrikken. Begin gewoon met spelen, dan valt alles vanzelf op zijn plek. Er zijn twaalf karakters, en in het begin is het dan moeilijk om te kiezen wat je moet doen. Tip: kies de wetenschapper en waardeer zeevaren op. Vervolgens kan het geen kwaad op de ontdekkingsreiziger te spelen, hierdoor kan je monopolies verkrijgen, die erg belangrijk zijn om je handelaarsvloot uit te breiden. Ben niet angstig om pas wat later aanzien te verkrijgen. Hoe meer je in het begin hebt, hoe meer de ander spelers jou gaan tegenwerken.

Oordeel recencent

Colonial is een erg goed in elkaar gezet spel. Er zitten veel verschillende aspecten aan het spel waardoor het heel gevarieerd is. Colonial is het leukst wanneer je het met minimaal vier spelers doet. Met minder spelers is er een stuk minder competitie om de punten. Wanneer je geïnteresseerd bent in strategie spellen waarbij zowel het handelen van goederen, maar ook het veroveren van landen een centrale rol speelt is Colonial zeker de moeite waard.

Unknown