Jorans Top 10 meest gespeelde spellen van 2013

avalon-boxfrontAan het einde van het jaar wordt het weer eens tijd om terug te kijken naar alle spellen die we gespeeld hebben. Een aantal Roll The Dice leden presenteren hun Top 10 meest gespeelde spellen van 2013. Dit is de Top 10 van Joran.

Het lijkt een Top 11, maar omdat de Unpublished Prototype meerdere spellen zijn telt die eigenlijk niet mee. Hier mijn Top 10 voor 2013.

 1. The Resistance 20x – Waarvan Avalon 18x.
 2. Coup 14x – Dit jaar ontdekt en meteen een van mijn favorieten.
 3. Escape: The Curse of the Temple 10x – Vaker gespeeld dan ik had gedacht.
 4. Love Letter 9x – Niet zo vaak gespeeld als ik had gedacht. Waarschijnlijk ben ik deze een aantal keer vergeten te loggen.
 5. Inn-Fighting 8x – Zeer vermakelijke filler dat eigenlijk geen filler is omdat het te lang duurt.
 6. Descent: Journeys in the Dark (Second Edition) 6x – Een paar keer uitgeprobeerd. Ik verwacht deze hoger op de lijst voor volgend jaar.
 7. Battlestations 6x – Dat gaat 7x worden omdat we Pax Galacticum dit jaar nog gaan uitspelen.
 8. Mice and Mystics 6x – Lijkt een kinderspel, maar kan verrassend moeilijk zijn.
 9. Room 25 6x – Leuk teamspel dat ik vaker wil spelen.
 10. Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords – Base Set 5x – Dit is een kaartspel dat een goed RPG gevoel geeft. Tot nu toe zeer leuk.
 11. Unpublished Prototype 5x – Welke dit waren weet ik niet meer. Maar blijkbaar speel ik regelmatig nog niet gepubliceerde prototypes.

Ik heb in totaal maar 258 spellen gespeeld. Dit is misschien niet echt veel, en ook iets minder dan vorig jaar. Maar het zijn allemaal spellen waarbij ik denk: “Oh, dat was leuk, die wil ik nog wel een keer spelen.” Dit jaar heb ik 67 verschillende spellen maar één keer gespeeld.

Een aantal spellen die ik wil noemen die buiten mijn Top 10 staan zijn: Bang! The Dice Game 4x, Betrayal at House on the Hill 4x, Flash Point: Fire Rescue 4x, Police Precinct 4x (Ik hoop binnenkort een wat late eerste keer hierover te schrijven), Space Cadets  4x en Super Fantasy: Ugly Snouts Assault 4x. En ik moet Black Stories niet vergeten die ik bij elkaar opgeteld (deel 1, 2 en 4) zes keer gespeeld heb. Eigenlijk had die in mijn lijst moeten staan.

Zoals bij de meeste mensen staan er veel korte spelletjes in deze Top 10. Maar dat komt omdat dit een meest gespeelde spellen Top 10 is. Je kunt daar natuurlijk wel aan zien welke spellen mensen leuk vinden, maar het is iets anders dan je persoonlijke Top 10 beste spellen. Als daar interesse voor is, wil ik dat ook wel een keer doen.