Rockwell

Spelgegevens

Rockwell

Naam spel Rockwell
Spelbedenker Bruno Crépeault
Vormgeving Yuio
Uitgever Sit Down!
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 2-4 leeftijd 14+ tijdsduur 90 minuten
prijs 45 soort spel Worker Placement
soort spel Gebiedscontrole

Inleiding

Je hebt denkers en doeners, bij Rockwell heb je ze allebei. Er zijn denkers, die er voor zorgen dat de goederen goed verkocht worden, de opdrachten gehaald worden en de mijnwerkers beter kunnen werken. Daarnaast heb de mijnwerkers, ofwel de doeners. Zij gaan de mijnen in en proberen zo veel mogelijk goederen naar boven te halen. Wie hier op het einde van het spel het beste in slaagt, mag zich winnaar noemen.

De eerste indruk

Al het materiaal
Al het materiaal
Al het materiaal is van goede kwaliteit, stevig karton gebruikt. Ook de doos brengt je al goed in de sfeer van het spel. De spelregels zijn erg duidelijk en na het lezen kan je vrijwel meteen beginnen met spelen. Wel jammer dat een Belgische uitgever geen tijd heeft genomen voor Nederlandse spelregels. Maar het spel zelf is taalonafhankelijk, dus daar zit zeker geen probleem.

De voorbereiding

Het bord, bestaande uit een rand, vier lagen mijnschacht en het midden van de aarde is moduleerbaar en wordt in het midden van de tafel gelegd. De drie actie borden komen samen met de voorraad goederen en geld naast het bord te liggen. Elke speler krijgt een persoonlijke bordje, een zichtscherm en startkapitaal.

Spelverloop

Rockwell bordElke ronde verloopt het zelfde. Het aantal rondes is niet beperkt. Als aan een van de eindcondities wordt voldaan wordt huidige ronde uitgespeeld en volgt er een eindtelling.
Een ronde bestaat uit:

  • Werkers plaatsen, er is eigenlijk maar keuze uit drie plaatsen: voordeel tijdens het mijnen; handelen en verbeteren. Daarnaast heb je ook maar twee werkers.
  • Ontginnen: je gaat de mijn in en probeert, samen met de andere spelers zoveel mogelijk grondstoffen naar boven te halen. Inderdaad samen, maar natuurlijk wil je zoveel mogelijk voor jezelf houden.
  • Uitvoeren van de werkers: Eventueel handelen en verbeteren van de vaardigheden voor het verdere spel. Ook in deze fase kan je grondstoffen naar punten omzetten.

Als een speler zes bonustegels heeft, of als de meerderheid van de spelers een mijnwerker in het midden van de aarde heeft laten lopen, wordt er tot het einde van de ronde gespeeld. Hierna volgt nog een kleine eindtelling. De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Probeer in de mijn zoveel mogelijk eigen invloed te hebben zodat jij met de meeste grondstoffen gaat lopen. Ook proberen regelmatig je grondstoffen te verkopen en niet bij te houden. Het geld heb je vaak harder nodig dan de grondstoffen zelf.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Sit Down!
Dit spel werd ons geschonken door Sit Down!
Dit spel heeft mee aangenaam verrast. Op een of andere manier passen alle acties heel mooi en is het goed gebalanceerd. De keren dat we het gespeeld hebben is het verschil tussen de eerste en laatste speler erg klein.
Het spelbord bestaat uit losse onderdelen en is daardoor elke keer anders. Wat de herspeelbaarheid erg ten goede komt.
De kleuren van de verschillende grondstofblokjes had wat duidelijke mogen zijn. Zeker als je zichtscherm het licht wat tegen houdt, is het soms moeilijk te zien.

© Foto’s van boardgamgeek.com

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Rockwell”

  1. Gisteren deze ook een keer met de mini-uitbreiding “Diamanten” gespeeld. Het is een leuk kleine uitbreiding, maar voegt op zich weinig toe.
    Bij deze uitbreiding kan het zijn dat er voor een verdeling van grondstoffen uit de mijn, eerst nog een financiële bonus te verdelen valt.

Reacties zijn gesloten.