Nauticus

doos

Spelgegevens

Naam spel Nauticus
Spelbedenker Wolfgang Kramer &
Michael Kiesling
Vormgeving Alexander Jung
Uitgever Kosmos
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 90 minuten
prijs 35 soort spel strategie

Inleiding

In Nauticus draait het om het bouwen van schepen en het transporteren van goederen met deze schepen. De spelers beginnen met een beetje geld en een paar werkers en proberen hun bedrijf uit te bouwen tot een van de machtigste rederijen van het land.

De eerste indruk

De onderdelen
De onderdelen
In de doos zit karton, heel veel karton. Er zijn spelersborden, verschillende soorten scheepsfiches, fiches met masten, fiches met zeilen en goederenfiches. De houten blokjes die de werkers voorstellen zijn weinig origineel, maar functioneren goed genoeg. De regels zijn enkel Duits (het is tenslotte Kosmos) maar wel duidelijk geschreven. Tevens is aan de rechterkant van elke pagina een kolom waar de belangrijkste punten uit de spelregels kort samengevat staan. Erg handig om als geheugensteuntje te gebruiken tijdens een uitleg of om je geheugen nog even op te frissen voor het spelen.

De voorbereiding

Alle fiches worden gesorteerd per soort. Er zijn zeilen en masten in vijf verschillende soorten, rompfiches in vier soorten en goederenfiches in vier soorten. Iedere speler krijgt een speloverzichtje (keurig van karton), een magazijn, wat geld en wat arbeiders. Het speelbord met de rondel wordt in het midden van de tafel gelegd en de actietegels worden op de actievelden in de rondel gelegd.

Spelverloop

Het spel loopt duurt vijf rondes. Elke ronde bestaat uit zeven beurten. De speler die aan de beurt is kiest een van de acties en voert deze uit. Daarna mogen de andere spelers kiezen om te passen of om de actie ook uit te voeren. Elke actie komt met een privilege voor de actieve speler en voor elke actie zijn arbeiders nodig. Nadat iedere speler geweest is, mag de volgende speler een actie uitkiezen. Elke actie kan maar een keer per ronde gebruikt worden.

Verschillende acties kunnen zijn:

De rondel met acties
De rondel met acties

• Onderdelen voor schepen kopen
• Goederen kopen
• Geld van de bank nemen
• Goederen verschepen
• Zorgen voor een tussentijdse telling
• Fiches uit het magazijn uitspelen

Elk fiche wat tijdens het spel gratis verkregen wordt (bijvoorbeeld door de privileges) moet in het magazijn gelegd worden. Fiches in het magazijn kunnen pas gebruikt worden door de juiste actie uit te voeren. Betaalde fiches kunnen wel meteen gebruikt worden om bijvoorbeeld schepen mee te bouwen. Slechts volledig afgebouwde schepen (romp, mast, zeil) kunnen goederen verschepen.

Nadat zeven acties uitgevoerd zijn eindigt de ronde. Alle actietegels worden geschud en random neergelegd in de rondel. Er komen dus andere privileges bij de acties dan de vorige ronde. Aan het eind van de zevende ronde volgt nog een eindtelling en dan wint de speler met de meeste punten het spel.

Oordeel recensent

Misschien wel het grootste pluspunt aan Nauticus is dat je constant bezig bent. Omdat je de acties van andere speler ook kunt uitvoeren zit je eigenlijk nooit te wachten. Het spel speelt hierdoor erg vlot en blijft constant boeien.

De rondel werkt erg goed. Dit zorgt ervoor dat er elke ronde een nieuwe combinatie privilege-actie ligt. Dit geeft dan weer de keus tussen een hele goede actie met een zinloos privilege of juist andersom. Het spel zit dan ook boordevol keuzes. Eigenlijk zijn er elke keer dat je een actie moet kiezen wel twee of meer acties die je wilt uitvoeren. En dan zijn er ook nog die vervelende medespelers die net jouw actie kiezen op het moment dat je hem absoluut niet kunt gebruiken…

Dit spel werd ons geschonken door Kosmos
Dit spel werd ons geschonken door Kosmos
Planning is belangrijk is het spel. Je kunt niet een zeil op een schip zetten wat nog geen mast heeft. Maar voor een mast is eerst een romp nodig. En als het schip dan eindelijk compleet is, moeten eerst goederen ingekocht worden voordat deze verscheept kunnen worden. En pas dan heb je wat punten verdiend. En voor al deze acties zijn dan weer arbeiders en vaak ook geld nodig. En laten arbeiders en geld nu juist schaars zijn. Meestal zul je merken dat je een tekort hebt van minstens een van deze.

Al met al is Nauticus een spel met genoeg tactische uitdagingen zonder dat het lang duurt. De speelduur is goed, je zit niet lang op je beurt te wachten en er zijn altijd meer mogelijkheden dan je kunt benutten. Kortom, een erg goed spel wat zeker eens geprobeerd moet worden.