Spiel 2014 – een verslag

spielDonderdagochtend, 16 oktober 2014. Eindelijk was het dan zover. Na een jaar wachten mochten we weer naar het spellenmekka in de wereld: Spiel. ’s Morgens de laatste dingen ingepakt, de kinderen een knuffel gegeven toen ze via de achterdeur naar school vertrokken, terwijl ikzelf via de voordeur vertrok. Samen met Mieke en Renee, die inmiddels vanuit Valkenswaard mijn kant opgekomen waren, zijn we dan vertrokken naar Essen. Gelukkig viel de rit onderweg goed mee. Mensen hadden me gewaarschuwd dat er best wat werken onderweg waren. Enkel ter hoogte van Essen begon het door werken erg druk te worden. Maar even een afrit vroeger nemen, stukje binnen doorgereden en nog voor tien uur stonden we op de parking. De rugzak, het karretje en vooral het geld mee en Spiel 2014 kon echt beginnen. De indeling was opzich niet meer zo nieuw, de indeling was redelijk gelijk gebleven aan die van vorig jaar. Renee en ik zouden even wat gaan werken voor Roll The Dice, dus spellen oppikken bij enkele uitgevers en er ook een praatje mee maken. Op onze strooptocht zagen we lege tafel bij Colt Express, dus hier maar even aangeschoven. Het spel ziet er niet alleen leuk uit, maar speelt ook erg makkelijk. Je moet proberen de anderen hun buit te laten verliezen en zelf de grootste buit overhouden.

Colt  Express
Colt Express
Hierna moesten we weer “aan het werk”. Nadat we alle spellen opgehaald hadden zijn we Ralf en Bart gaan opzoeken zodat we de mensen van Cranio Creations konden verblijden met hun jaarlijkse fles bier. Inmiddels zijn we al goed gekend bij de heren daar en zien ze ons graag komen. Als ook de laatst spellen binnen waren, zijn we eerst naar de auto deze lading gaan lossen. Het was nog maar drie uur, dus tijd zat om dat ene spel te zoeken, de klapper van Spiel. Niemand weet op voorhand welk spel dit is, ook wij niet. Dus testen, spelen, overleggen, praten, kijken, … is de boodschap. Nominatie voor die dag: El Gaucho. Een erg leuk spel, binnen het uur te spelen en voldoende interactie tussen de spelers, met de nodige pest mogelijkheden.

De Bierstube
De Bierstube
Om zeven uur werden we vriendelijk verzocht de Messe te verlaten, dag één zat er qua Spiel op. Maar een donderdag zonder bierstube kan niet, dus even de sleutels van de kamer gaan ophalen, spullen uitgeladen en de verloren zoon, Gertjan, opgewacht en dan naar de bierstube. Inmiddels een vaste prik op donderdagavond. ’s avonds was het vooral de buit van de dag bekijken, nog wat napraten en dan een paar uur slapen voordat we aan dag twee konden beginnen.

Bij het ontbijt hebben we standaard een minimeeting met iedereen zijn/haar bevindingen en spellen die de moeite waard zijn. Dus even wat notities gemaakt en we konden weer vertrekken richting de Messe, oftewel Spiel. Om halfelf hadden we een heuse meeting met Gamelyn Games over hun spel Tiny Epic Kingdoms. Het was een interessant gesprek en ik heb het gevoel dat we elkaar nog wel meer gaan ontmoeten. Tiny Epic Kingdoms zit inmiddels ook in de collectie van Roll The Dice.
De rest van de vrijdag werd vooral gekenmerkt door me-time, oftewel rustig rond kijken wat er allemaal is, her en der een spel spelen en vooral genieten … Volgende spellen heb zo onder andere kunnen ontdekken: Mangrovia, Beasty Bar, Paititi en Bakerspeed. Mangrovia is een genomineerde voor de “klapper van Spiel”. Weinig over gehoord van te voren, een zeer slechte uitleg gekregen bij Zoch verlag, maar wat een leuk spel. Eerst is het kiezen welke acties je wil gaan doen en deze dan om de beurt uitvoeren. Je moet proberen je huizen te bouwen en daardoor de meeste punten te scoren. Op zondagochtend was dit spel zowat overal uitverkocht, dus meerdere mensen delen mijn mening als ik zeg dat dit een goed spel is.
’s Avonds zijn we met z’n allen naar Vapioanos gegaan om daat de pasta’s en pizza’s te testen. Hierna nog enkele kleine spellen gespeeld en toen was het weer veel te laat, dus bedtijd.

Mangrovia
Mangrovia
Dag drie, na het ontbijt en de bijbehorende meeting mochten we weer aan het spelen gaan. Weer verder op zoek gegaan. Niet zo veel nieuws gespeeld, maar soms ben je al lang blij dat je kan zitten. Op zaterdag is die behoefte al een stuk groter dan op donderdag. Zelf ook even de demo-pet opgezet en het spel Mangrovia uitgelegd aan Maartje, Bas, Angelique en Renee. Waarna zij ongeveer direct overgingen tot het kopen van dit spel.
Mijn verrassing van die dag was Dice Brewing, toe we daar aankwamen, bleek er een tafeltje leeg te zijn, dus hebben we deze met plezier gespeeld. We vonden het zelfs zo goed dat we vonden dat deze bij Roll The Dice en ons zelf, Bart en ik, niet in de collectie mocht ontbreken. Het is een dobbelspel, je moet je dobbelstenen dan zodanig weten in te zetten dat je en meer dobbelstenen genereert, maar ook dat je de juiste bieren kan brouwen die geld en punten opleveren. Tegen het einde van de dag gingen we ons toch wagen aan een potje King of New York, de opvolger van King of Tokyo. Zelfde spelsysteem, maar toch voldoende verandering om niet meer van het zelfde te zijn. Inzet: dé Space Penguin. Hier is niet, tot nauwelijks aan te komen. Iedereen die deelnam aan demo, kreeg een extra kaart, maar de winnaar kreeg ook de Space Penguin. Tegenover ons zat een Belgisch koppel, Duitssprekend. We hadden ons voorgenomen om hen eerst weg te werken, waarna Bart en ik zouden strijden om de winst. Aangezien het koppel niet zo lief was voor elkaar, hebben we de strijd gewoon open gegooid en zijn we gelijk voor de winst gegaan. Na een moeizame strijd kan ik zeggen dat ik de Space Penguin nu thuis heb liggen.

Na een snelle hap terug naar de slaapplaats, waar ik nog een potje Dice Brewing heb gedaan. Niet verstandig, bleek achteraf. Dus hierna maar direct naar bed gegaan zodat ik de laatste dag ook nog kon genieten.

Die Staufer Dynasty
Die Staufer Dynasty
De vierde dag begonnen met een potje Star Realms en Imperial Settlers. Hierna een laatste meeting gehouden binnen het Roll The Dice team, waarna de laatste aankopen werden gedaan. ’s Middags de uitleg van Die Staufer Dynasty meegekregen. Helaas kon ik niet meedoen omdat ik nog een afspraak had staan met AEG. Maar zowel na de uitleg, als na de commentaren van de spelers gehoord te hebben is dit de derde genomineerde voor de “klapper van Spiel”. Op het eerste zicht lijkt het bord veel op dat van League of Six, maar het spel is volledig anders. Je moet proberen zo veel mogelijk macht in de steden te bezitten, dit brengt punten op en voordelen. Later nog even een potje Wok Star gespeeld, ja een coöperatief spel, dus ik ga hier verder niet op in. Ik heb nog geprobeerd om voor Bart ook nog een Space Penguin te scoren, maar uiteindelijk is Gertjan er mee vandoor gegaan. Inmiddels was het bijna zes uur en tijd voor Spiel om zijn deuren te sluiten voor deze editie.

Op weg naar huis hebben we nog een noodzakelijke stop gemaakt, een mens moet nu eenmaal wat eten. Ook daar hebben we weer even een spelletje boven gehaald, Lost Legacy: Flying Garden, in combinatie met The Starship stond op het menu.

Dit was een korte samenvatting van mijn trip naar Spiel dit jaar. Ik ben bewust niet te veel op de gespeelde spellen ingegaan. Het is meer om een sfeerbeeld van deze vier dagen te geven. De foto’s staan weer op onze fotopagina en geven volgens mij de sfeer helemaal goed weer.

De buit: vrijdag
De buit: vrijdag
De spellen die Roll The Dice heeft meegebracht staan inmiddels in de spellenlijst en hebben het kratnummer 99 meegekregen, enkele van deze spellen hadden we al langer, maar deze hebben nog geen vaste krat waarin ze ingedeeld zijn.

In 2015 mogen we alvast donderdag 8 tot en met zondag 11 oktober blokkeren in de agenda voor Spiel 2015.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Spiel 2014 – een verslag”

Reacties zijn gesloten.