Enigma

Spelgegevens

Enigma

Naam spel Enigma
Spelbedenker Touko Tahkokallio
Vormgeving Victor Boden
Paul Laane
Uitgever Zoch Verlag
Jaar van uitgave 2012
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs 33 soort spel puzzel

Inleiding

Door het goed oplossen van puzzels verdien je kaartjes. Als je deze aanlegt en de kleuren claimt, kan je punten verdienen. De speler met de meeste punten mag zich winnaar noemen.

Enigma puzzels

De eerste indruk

Al het materiaal ziet er goed en stevig uit. De pionnen zijn gewone standaard pionnen, maar dat is niet storend bij dit spel. Spelregels zijn ook duidelijk geschreven.

De voorbereiding

Elke speler krijgt vier pionnen in zijn kleur, eentje dient als score marker. De zandloper wordt in het midden van de tafel gezet, alsook de starttegel. De vier puzzels liggen samen met de onderdelen gesorteerd aan de rand van de tafel. Nadat de startspeler is gekozen, begint het spel.

Spelverloop

Enigma tegelsElke ronde van het spel verloopt identiek. Aan het einde wordt gekeken vanaf dat iemand de vijftien punten haalt, wordt d lopende ronde afgespeeld en is de speler met de meeste punten de winnaar.
Aan het begin van de ronde kiest de startspeler een van de vier puzzels uit. Hij neemt een tegel van die stapel en de bijbehorende puzzelstukken. Hij mag de opgave nog niet bekijken. Met de klok mee kiest iedereen een ander puzzel, niemand kan dus in eenzelfde ronde dezelfde puzzel hebben. De puzzels zijn: tangram, 3D Tetris, rekenen en pipeline. Als iedereen zijn puzzel heeft, wordt de opgaven gelijktijdig open gedraaid en kan het puzzelen beginnen. De speler die als eerste zijn puzzel klaar heeft, zegt dit duidelijk en draait dan de zandloper om. Alle andere spelers hebben dan nog dertig seconden om hun puzzel af te maken.
Alle spelers, beginnend met de speler die als eerste klaar was, mogen om de beurt hun tegel aanleggen aan een tegel die al op tafel ligt. Op de zonet geplaatste tegel, mag je een pion op een gekleurd element zetten, zolang er nog geen pion op eenzelfde kleur in deze ketting staat. Als een ketting af is, krijgt de speler punten voor de kleur die hij bezet. Spelers die hun puzzel niet af hebben, mogen ook geen tegel aanleggen.
Hierna begint een nieuwe ronde.

Dit spel werd ons geschonken door Zoch Verlag.
Dit spel werd ons geschonken door Zoch Verlag.

Oordeel recensent

Het is vooral erg snel puzzelen, de ene speler is daar wat beter in dan de andere. Dit moet je maar net liggen. Volwassenen en kinderen kunnen moeilijk samenspelen, omdat er geen niveauverschil is binnen de puzzels. Verder een leuk spel voor tussendoor.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice