Jeroens Top 10 meest gespeelde spellen van 2015

kingdom-builder-boxAan het einde van het jaar wordt het weer eens tijd om terug te kijken naar alle spellen die we gespeeld hebben. Een aantal Roll The Dice leden presenteren hun Top 10 meest gespeelde spellen van 2015. Dit is de Top 10 van Jeroen.

Het was ergens eind 2013, volgens mij zelfs de laatste spellenzondag van dat jaar, dat ik met Wilfred een spelletje aan het spelen was en hij aangaf dat dit zijn 500e spel van dat jaar was. Toen dacht ik: “Jeetje, dat is veel.” Tot dan logde ik eigenlijk nooit. Toen heb ik besloten om vanaf precies 1 januari 2014 te gaan loggen wat ik speel. Hoewel ik er niet zo mee bezig ben – dingen als h-index, etc. – is het wel grappig om terug te zien wat je vaak speelt. 

Kwam ik vorig jaar nog tot 326 spellen, dit jaar staat de teller op 27 december op 481 spellen. Best veel eigenlijk, maar de ene log is de andere niet. Dit jaar zitten er bij de 481 vrij veel spellen in de categorie 5-20 minuten speeltijd. Neem een UNO, Spot it!, Martian Dice en Ezelen, die ik samen 79 keer heb gespeeld, maar qua tijd in totaal waarschijnlijk nog minder hebben gekost dat de 2 logs op Twillight Struggle. Hier is mijn Top 10 van 2015:

  1. Kingdom Builder 35x – Schitterend spel, dat vooral ook bij mijn vrouw populair is en daarom nogal eens op tafel is gekomen.
  2. Star Realms 33x – Dit spel is toch wel de ontdekking van 2015, soms kan dit wat saai zijn, maar als er veel blauwkaarten op tafel komen, kun je een schitterend spel krijgen.
  3. Martian Dice 31x – Erg leuk en eenvoudig voor als je een keer geen zin hebt om je hersens te kraken.
  4. Augustus 30x – Dit is geen zwaar spel en speel je makkelijk twee of drie keer achter elkaar omdat wanneer je deze met zijn tweeën doet hij maar ongeveer dertig minuten in beslag neemt.
  5. Splendor 25x – Fantastisch spel en mijn nummer een van vorig jaar en ook mijn nummer een overall na twee jaar loggen met nu 72 logs. Een spel wat ik al vaak succesvol heb geïntroduceerd bij mensen die niet vaak spelletjes spelen of nog in de monopoly sfeer zitten.
  6. UNO 23x – Mijn kinderen zijn zeven en vijf. Dit is een spel wat we nogal eens meenamen als we in een restaurant gingen eten en de kinderen van tevoren een beetje rustig willen houden. Zelf vind ik dit spel vrij saai en speel het meer voor hen.
  7. King of Tokyo 20x – Een mooi spel, maar ik sta ervan te kijken dat ik het twintig keer heb gespeeld dit jaar.
  8. UGO! 19x – Een erg leuk kaartspel, waarbij de laatste een, twee slagen zo belangrijk zijn.
  9. Dice Town 17x – Niet zelf in mijn bezit, maar twee maanden geleend vanuit de vereniging en toen best vaak gespeeld.
  10. Ticket to Ride: Nordic Countries 17x – De beste variant om te spelen met twee personen. Het blijft een leuk spel, maar ik denk niet dat hij volgend jaar weer in mijn top 10 staat.

Een eervolle vermelding gaat naar Grand Austria Hotel 8x – In November een keer gespeeld en toen was ik gelijk verkocht. Ik heb het spel op 12 december gekregen en sindsdien alweer zeven keer gespeeld. Erg mooi spel en schitterend hoe het in elkaar zit. Je waant je bijna echt in Wenen. Het spel heeft erg veel facetten en dat maakt het extra mooi.

Wil je je eigen Top 10 van 2015 doorgeven, stuur deze dan door naarwebmaster@rollthedice.nl.