Rhodes

Spelgegevens

Naam spel Rhodes rhodes
Spelbedenker Pieter Boots
Vormgeving Julien Delval
Uitgever The Game Master
Jaar van uitgave 2016
aantal spelers 2-5 leeftijd 10+ tijdsduur 90-120 minuten
prijs 30 soort spel Worker Placement

Inleiding

Bij Rhodes wil je als boer proberen zo goed mogelijk ten gunsten te komen van de goden en dit doe je door je goederen naar de stad Rhodos te vervoeren en daar ook aan de goden te offeren. Hiervoor krijg je roempunten en geld. Het geld heb je nodig om nog meer te kunnen offeren en de roempunten om het spel te winnen. Wie zal er het beste zijn en de gunst van de goden krijgen?

De eerste indruk

rhodes-onderdelenHet spelbord en materiaal is mooi, degelijk en duidelijk. De weinige en niet eens zo belangrijke tekst op het bord is in het Engels. De tegels zijn, zeker vanop een afstand niet altijd duidelijk door de zwarte achtergrond.
Spelregels zijn duidelijk geschreven en waar nodig met voorbeelden aangevuld. Na het lezen van de spelregels kan je eigenlijk meteen gaan spelen.

De voorbereiding

Elke speler krijgt schepen, actiemarkers en puntenmarkers. Hoeveel geld en welke schepen is afhankelijk van het aantal spelers en staat via een schema duidelijk op het spelbord.
Alle tegels worden open naast het bord gelegd en de tempeltegels komen op een gedekte stapel op het spelbord te liggen, drie tegels komen open te liggen.
Nadat een willekeurige spelersvolgorde is bepaald, mag elke speler één à twee landbouwtegels kopen, afhankelijk van het aantal spelers die meedoen.

Spelverloop

Het spel verloopt in gelijke rondes. Er is geen vast aantal rondes, het einde wordt bepaald doordat de tempeltegels op zijn.
Elke speler heeft twee acties, nadat iedereen zijn eerste actie heeft gedaan, mag iedereen een tweede actie doen. Hierna is het wisselen van de startspeler en begint de nieuwe ronde, als er nog voldoende tempeltegels zijn.
De actie de gedaan kunnen worden zijn: Landbouw, je landbouwtegels kunnen extra grondstoffen opbrengen; tempel, koop tegels van de boten in de haven en offer de goederen aan de tempel voor geld en punten; kopen, van landbouw en actietegels; verkopen, van producten van je landbouwtegels; geld offeren aan de goeden, voor punten; eigen boot naar de haven brengen, beladen met goederen van je landbouwtegels.
De speler die net laatste speler was, mag nu als eerste kiezen op welke positie hij komt bij de volgende ronde, daarna de voorlaatste enzovoort. Hoe eerder je gegarandeerd aan de beurt wilt komen, hoe meer je moet betalen. Hoe later, hoe meer geld en of grondstoffen je krijgt.
Als de tempeltegels niet meer volledig aangevuld kunnen worden, wordt de lopende ronde nog afgespeeld totdat iedereen zijn twee acties heeft gedaan. Hierna is elke goud nog twee punten waard en elke tien geld één punt. Nu is de eindscore gekend.

Tips en opmerkingen

Prototype juni 2016
Prototype juni 2016
Focus je niet te veel op het produceren van goederen of het kopen van actietegels. De punten zitten vooral bij de tempeltegels.
Investeer ook al vroeg in goud dat via de Egyptische schepen in het spel komt, dit hem zeker nodig in de loop van het spel en levert dan veel punten op bij de tempel.

Oordeel recensent

Het spel wordt omschreven als een tactisch familiespel en dit klopt ook. Je kan het makkelijk met het gezin spelen, maar zij die graag iets meer pit in een spel hebben gaan dit spel ook graag spelen. Voor de echte veelspelers kan het wat licht zijn, maar daar is zeker niets mis mee.
Zoals is al eerder zei is de keuze van de zwarte achtergrond voor de actietegels niet helemaal de beste geweest. Veder is het allemaal mooi vormgegeven en past het thema ook mooi bij het spel.
Wil ik hem vaker spelen … ? Zeker, ik schuif graag aan als deze op tafel komt, sterker nog Rhodes komt zeker in mijn collectie.

Rhodes is een van de spellen van het “NK Bordspellen 2018”.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice