Alhambra

Spelgegevens

Naam spel Alhambra
Spelbedenker Dirk Henn
Vormgeving Jörg Asselborn
Jo Hartwig
Christof Tisch
Uitgever Queen Games
Jaar van uitgave 2003
aantal spelers 2-6 leeftijd 8+ tijdsduur 60 minuten
prijs 35 soort spel Tegels aanleggen
gewonnen prijzen 2005 Vuoden Peli Adult Game of the Year Winner
gewonnen prijzen 2005 Nederlandse Spellenprijs Nominee
gewonnen prijzen 2005 Juego del Año Finalist
gewonnen prijzen 2005 Hra roku Nominee
gewonnen prijzen 2005 Årets Spill Best Family Game Winner
gewonnen prijzen 2004 Hra roku Nominee
gewonnen prijzen 2003 Spiel des Jahres Winner
gewonnen prijzen 2003 International Gamers Awards – General Strategy; Multi-player Nominee
gewonnen prijzen 2003 Essener Feder Best Written Rules Winner
gewonnen prijzen 2003 Deutscher Spiele Preis Best Family/Adult Game 2nd Place

Inleiding

Bouw mee aan de paleizen van Alhambra in de Zuid-Spaanse stad Granada. Als bouwmeester moet je de onderdelen van het paleis gaan kopen op de markt en ze dan goed aanbouwen aan de fontein zodat elk gebouw altijd bereikbaar is. Zorg daarbij ook voor voldoende muren en ga wordt zo de beste bouwer.

De eerste indruk

Inmiddels zijn er verschillende versies van dit spel uitgekomen. Het spel zelf is daarbij eigenlijk altijd wel hetzelfde gebleven. Vooral de lay-out en de doos hebben een facelift ondergaan. Het spel is hierdoor ook volledig taalonafhankelijk geworden. Wat bij de eerste versie uit 2003 nog niet zo was.
Al het spelmateriaal is van degelijk materiaal gemaakt. Alles is vrij simpel, maar erg herkenbaar. Kleuren zijn duidelijk en bij de nieuwere versies hebben ze ook aan de kleurenblinden gedacht door de symbolen duidelijker te maken. Vooral bij de geld-kaarten liet dit bij de eerste versie te wensen over.
De spelregels zijn, zoals bij de meeste spellen van Queen Games, erg overzichtelijk en duidelijk geschreven zodat er eigenlijk geen vragen meer zijn en je direct kan beginnen.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een fontein en zet er zijn pion op. Een tweede pion komt op het scorespoor te staan. Daarnaast krijgt elke speler een bedrag van minimale waarde van 20.
In het midden van de tafel komen vier geldkaarten open te liggen en op het spelbord komen vier gebouwen open te liggen. Door te stapel muntkaarten komen de telkaarten te zitten, deze geven aan wanneer er een telling plaatsvindt.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent heb je keuze uit de volgende opties:

Een tegel kopen: Deze hebben een waarde tot maximaal 13 en afhankelijk waar deze ligt, moet je met de juist munteenheid betalen. Er zijn vier soorten munten (kaarten). Er wordt geen wisselgeld gegeven. Als je gepast kan betalen mag je nog een actie doen.

Muntkaarten nemen: Op zich mag je maar één kaart nemen, tenzij deze een lage waarde heeft. Als je meerdere kaarten neemt, mogen ze opgeteld niet meer dan waarde vijf hebben.

Je Alhambra verbouwen: Dit kan door een tegel uit je reserve aan te bouwen, of een geplaatste tegel naar je reserve te leggen of een tegel uit je reserve te vervangen door een eerder geplaatste tegel.

Als je je actie of acties gedaan hebt, mag je de gekochte tegels aanbouwen. Enkele belangrijke regels zijn …
Moet aan een bestaande tegel gebouwd worden. Alle tegels dienen goed georiënteerd te liggen en ze moeten altijd bereikbaar zijn vanaf de fontein, zonder over een muur te gaan. Muren moet aan de buitenkant liggen of aan een andere muur grenzen. Als je een gebouw niet kan plaatsen komt deze in je reserve te liggen.

In het spel zijn drie telmomenten, twee worden aangegeven met telkaart en in de stapel muntkaarten en de derde is als de gebouwen niet meer aangevuld kunnen worden. De drie tellingen gaan allen op dezelfde manier. Per type gebouw kijk je wie de meerderheid heeft, bij telling twee is er ook een tweede plaats en bij telling drie een tweede en derde plaats. Bij gelijkstand worden de punten gedeeld. Als laatste tel je bij elke telling je eigen langste aaneengesloten muur voor extra punten.

De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Probeer niet voor elke soort de meerderheid te hebben, overal een tweede plaats is niet verkeerd.
Muren kunnen heel veel punten opleveren, maar ze beperkten je mogelijkheden om tegels nog aan te leggen.

Oordeel recensent

Alhambra is een erg toegankelijk familiespel dat zowel erg goed speelt met twee, drie, vier, vijf of zes spelers. Bij zes spelers kan het soms wat lang wachten zijn voordat je weer aan de beurt bent, maar dat is hier niet onoverkomelijk.
Ook mensen die niet vaak een spel spelen zullen hier veel plezier aan beleven.
Vooral de eenvoud van de spelregels, maar toch voldoende inhoud in het spel zal veel spelers aantrekken.
Het aantal uitbreidingen is ook al lang niet meer op één hand te tellen en ze zijn zeker niet allemaal even goed. Dus wees voorzichtig hiermee.
Inmiddels mogen we Alhambra wel tot de klassiekers rekenen.

Zelf ben ik enkele jaren geleden in Granada geweest en natuurlijk stond er een bezoek aan het Alhambra op het programma. Je kan duidelijk zien dat de ontwerpers niet ver van het origineel zijn afgeweken bij het maken van de tekeningen. Voor een verslagje van mijn bezoek aan het Alhambra kan je hier terecht.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice