Berenpark

Spelgegevens

Naam spel Berenpark
Spelbedenker Phil Walker-Harding
Vormgeving Klemens Franz
Uitgever 999 Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs 30 soort spel Tegels plaatsen, set collectie

Inleiding

Als directeur van een berenpark wil je zoveel mogelijk bezoekers lokken door hen een zo mooi mogelijk park te laten zien. De speler die daar het beste in slaagt wint het spel.

De eerste indruk

Materiaal ziet er allemaal mooi uit, het is degelijk karton. Daarnaast zijn er nog korte en duidelijke spelregels bijgevoegd. Er is ook een zelf in elkaar te steken inlay voorzien, maar deze is niet echt praktisch.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een startbord met daarom de ingang van zijn berenpark. Al het andere materiaal wordt per soort gesorteerd en op het centrale spelbord gelegd. Voor uitbreidingen van je park en de standbeeld is geen plaats voorzien op het bord en deze komen er naast te liggen. Bij minder dan vier spelers heb je niet al het materiaal nodig. Dit staat duidelijk op het speelbord aangegeven.
Afhankelijk van de startspeler krijgt iedereen nog een starttegel in zijn eigen voorraad.

Spelverloop

Starttegel
Iedereen komt is de beurt aan zet en voert zijn acties uit. Dit gaat net zo lang door tot er één speler zijn hele park heeft volgebouwd. Alle andere spelers komen dan nog één keer aan de beurt, waarna er een puntentelling volgt.

Een speelbeurt bestaat uit:
– Plaats een tegel. Neem een tegel uit je eigen voorraad en leg deze in je park. Deze moet aansluiten liggen aan een eerder geplaatste tegel. Als je geen tegel kunt plaatsen, krijg je een basistegel en eindigt je beurt direct.
– Als je tijdens het plaatsen een symbool overbouwd krijg je hier de voordelen van. Dit zijn nieuwe tegels of een uitbreiding van je park. Over de bouwput mag nooit gebouwd worden.
– Mocht je alle plaatsen op een spelersbordje vol zijn gebouwd, krijg het bovenste standbeeld en deze komt op je bouwput te liggen.
– Als je met de expertvariant speelt, kijk je of je aan een van de voorwaarden voldoet en neem je dit bonusfiche.

Op de standbeelden, bonusfiches en tegels, behalve de basistegels, staan punten. Tel deze op en de speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Bij alle tegels met punten geldt, hoe eerder je deze hebt, hoe meer punten ze waard zijn.

Zorg er ook steeds voor dat je iets kunt plaatsen, want een keer geen tegel kunnen plaatsen kan funest voor je zijn en je veel punten kosten.

Oordeel recensent

Enkele tegels
Berenpark is een echt familiespel. Je bouwt op jezelf een park. Andere spelers hebben ze op zich weinig invloed op, alleen naar het einde toe merk je dat de voorraad tegels beperkt wordt en dan moet je zorgen dat je de juiste tegels nog hebt.
Zelf speel ik het altijd in de expertvariant, dit geeft het spel net even dat iets meer diepgang.

Is Berenpark en slecht spel? Nee zeker niet, maar verwacht geen diepgaand spel waar heelder tactieken achter verscholen zitten. Speel het zoals het bedoeld is. Gezellig op een avond. Op een klein uurtje heb je een prima spel gespeeld. Of als afsluiten na een wat langer spel.
Ook voor families en beginnende spelers is dit een ideaal spel.

Berenpark is een van de spellen van het “NK Bordspellen 2018”.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice