Vikings Gone Wild

Spelgegevens

Naam spel Vinkings Gone Wild
Spelbedenker Julien Vergonjeanne
Vormgeving Mateusz komada
Uitgever Lucky Duck Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45-90 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels (Eng.)
soort spel deck building

Inleiding

Je bent allemaal stamleider van een groep vikingen. Vikingen staan over het algemeen niet bekend voor hun subtiele aanpak. Voor hen werkt het brute geweld net iets beter. Ook nu is dit niet anders. Je gaat proberen je stad zo goed mogelijk uit te bouwen en de andere spelers aanvallen om zo roem te verdienen, want de speler met de meeste roem, wint het spel. De valuta zijn goud en bier!

Vikings Gone Wild! is een typische deck building game. Voor zij die dit genre niet kennen … Bij een Deck building game begint iedereen met een gelijkwaardig deck aan kaarten. Door vorderingen in het spel kan je nieuwe kaarten bekomen en zo je deck verstevigen en er dus beter voor staat. Natuurlijk ben je altijd nog afhankelijk van hoe en wanneer de kaarten terugkomen.

De eerste indruk

Al het materiaal ziet er erg mooi uit. De kaarten zijn stevig, gebruikte pictogrammen zijn erg duidelijk. Ook het regelboek is zeer duidelijk geschreven.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een zelfde set handkaarten. Ook het bord om alles op bij te houden is voor elke speler gelijk. Er zit dus geen onderscheid in de verschillende stammen.
In het midden van de tafel komt een algemeen bord te liggen. Eigenlijk dient dit enkel om alle kaarten netjes en overzichtelijk te hebben liggen.
Aangezien je zelf je eigen deck moet gaan opbouwen, kan het spel vrijwel direct beginnen.

Spelverloop

Het spel verloopt over verschillende rondes. En een ronde bestaat uit 5 fasen.

 • Inkomsten
  Iedereen krijgt voor zijn productiegebouwen inkomsten, bier en/of goud.
 • Trekken van handkaarten
  Iedereen neemt vijf handkaarten van zijn eigen trekstapel.
 • Acties uitvoeren
  Elke speler mag zoveel acties uitvoeren als hij kan en wil, de opties zijn:
  Extra kaarten kopen om je hand mee te “versterken”
  Je kan kaarten kopen, deze liggen open op het spelbord. Dit kunnen basiskaarten zijn, maar ook extra sterke aanvals- of verdedigingskaarten. Deze laatste twee zitten in een iets hogere prijsklasse. Naast de inkomsten uit de eerste fase heb je ook handkaarten die goud of bier opleveren om direct kaarten mee te kopen.
 • Gebouwen kopen
  Hiermee breid je je dorp uit en krijg je meer productie of opslag.
 • Gemeentehuis uitbreiden
  Afhankelijk van de grootte van je gemeentehuis, mag je meer gebouwen in je dorp hebben.
 • Een missie volbrengen
  Iedereen heeft twee missie open voor zich liggen, als je aan de voorwaarden voldoet, kan deze inlossen, wat je ook weer punten oplevert.
 • Goederen ruilen
  Heel simpel: twee goud ruilen naar één bier, of twee bier naar één goud.
 • Aanvallen
  Je valt nooit een speler aan, maar enkel zijn gebouwen. De andere speler heeft hier nauwelijks last van, aangezien dat de gebouwen gewoon blijven werken. Je kan hoogstens een grondstof verliezen. De aanvaller krijgt wel punten voor een geslaagde aanval, maar je kan je gebouwen ook verdedigen.
  Daarnaast kan je ook “Draco” en de “Undead” (deze kaarten komen tussen de nieuwe kaarten voor de aankoop op het bord te liggen) aanvallen. Zij leveren vooral punten op.
 • Opslag
  Bij deze fase moet iedereen zijn goederen die hij nog over heeft opslaan, als hij er geen ruimte voor heeft, gaan ze verloren.
 • Einde van de ronde
  Alle kaarten gaan, per speler, naar een eigen aflegstapel. Hierna volgen nog een paar kleine stappen als voorbereiding op de volgende ronde.

Vikings gone Wild
Als een speler 30 overwinningspunten heeft, wordt de lopende ronde nog afgespeeld. Uiteindelijk wint de speler die de meeste punten heeft.

Tips en opmerkingen

Concentreer je vooral op de aanvalsmogelijkheden en minder op verdediging aangezien je zelf op zich geen schade oploopt als je aangevallen wordt.
Grondstoffen brengen op zich niets op, dus investeer zoveel mogelijk in het uitbreiden van je deck kaarten.
Gebouwen zijn vooral aan het begin van het spel erg handig omdat ze je de rest van het spel net dat beetje extra opleveren, wat de aankopen weer iets makkelijker maakt.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Lucky Duck Games.
Vikings gone Wild! is in mijn ogen een erg goed familiespel, misschien net iets te zwaar voor de meeste families, maar wat te licht voor de doorgewinterde speler. Het thema is er goed in het hele spel terug te zien en geeft een goede sfeer. Doordat de aanvallen op elkaar eigenlijk erg vriendelijk zijn is er niet zoveel strijd in het spel, dit had van mij wel wat meer gemogen. Als je aangevallen bent blijft je gebouw nog gewoon functioneren en heb je er eigenlijk geen last van. Hierdoor ga je ook minder in verdediging steken. Hier hadden hogere straffen aan mogen zitten, zodat de interactie wat hoger was.
Alle gebruikte pictogrammen zijn duidelijk, dus ook al je niet zo goed bent in Engels, kan je perfect meespelen.
Leg ik dit spel graag op tafel? Zeker, het is erg vermakelijk en je kan snel beginnen met spelen, ook met mensen die het spel nog niet zo goed kennen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice