Spiel preview

Deze week staat volledig in het teken van Spiel, dé spellenbeurs van Duitsland, maar eigenlijk mag je die “van Duitsland” er wel af laten. Bij Roll The Dice hebben we in de aanloop van deze beurs al enkele spellen eerder binnen gekregen. Ik heb er al een paar van deze nieuwe spellen kunnen spelen. De meeste slechts één keer. Een volledige review gaat niet lukken, maar alvast even wat korte bevindingen vind je hieronder.
Tijdens Spiel gaan we ook al proberen om de nieuwe spellen gelijk aan onze collectie toe te voegen. Ik vermoed dat vrijdag ochtend er een groot deel van de nieuwe spellen in de lijst zullen staan.

Oude Meesters

Dit spel ga je ook onder de naam “Old Masters” of “Colors of Paris” terugvinden.
Bij dit spel ga je verf verzamelen, dan mengen (indien nodig) om zo al de verf te gebruiken om schilderijen te schilderen. Je kan daarbij ook je vaardigheden verbeteren waardoor je meer kan mengen, schilderen of verzamelen. Het leuke bij dit spel is de manier van acties kiezen. Je zet de acties aan de rand van het bord en nadat iedereen zijn acties gedaan heeft en je aan de volgende ronde begint, komen alle werkers terug, op één na, deze blijft alvast staan voor de volgende ronde. Daarbij komt nog dat de acties op een ronde schijf staan die draait, dus je krijgt wel een nieuwe actie bij die werker.
Het spel eindigt als iemand twee schilderijen af heeft, of als alle vijf de zwarte mengkleur blokjes weg zijn.

Mijn bevinding:

Het lijkt op het eerste zicht een simpel familiespel, maar dat is het zeker niet. Hoewel je het prima met het gezin kan spelen. Maar er zit best wat in. Je kan elkaar hoofdzakelijk dwars zitten met de acties en kijken naar de acties voor de volgende ronde. Je moet elkaar ook wel echt dwars zitten bij dit spel, anders kan iemand er vrij snel met de overwinning van door gaan.

Informatie:

 • Spel: Oude Meesters
 • Uitgever: o.a. Keep Exploring Games
 • Stand: 5-A121
 • Boardgamegeek

Silver & Gold

Deze valt in de categorie “Roll & Write”, maar de dobbelstenen zijn vervangen door een stapeltje kaarten.
Je gaat proberen zo veel mogelijk kaartjes proberen te vervullen in vier rondes. Elke rond wordt hele stapel van zo’n zeven kaarten uitgespeeld, op één na. Als een kaart is open gedraaid, teken je deze vorm op een van je kaartjes. De vormen zijn allemaal tertris-vormen. Je kan munten en palmbomen overtekeken en die leveren weer extra punten op.

Mijn bevinding:

Eigenlijk zeer eenvoudig, maar in deze categorie voor mij een van de beter spellen. Op twintig minuten heb je een hoop plezier beleefd en is het niet erg om het nog eens te spelen. Het doosje bevat niet meer dat een stapel plastic kaarten en vier whiteboard markers. Dus ook geen gedoe met papieren scoreblokken die op geraken.

Informatie:

 • Spel: Silver & Gold
 • Uitgever: o.a. White Goblin Games, NSV
 • Stand: 1-C147
 • Boardgamegeek

Deep Blue

Eenvoudige regels. Je vaart rond op zee en dan kan je beslissen om te gaan duiken in de hoop kostbare schatten te vinden. Als je beslist om te duiken kunnen de andere spelers die op dezelfde locatie zijn ook met je mee duiken en zo delen in de schat.
Het duiken gaat via het “push-your-luck” principe. Na elke grabbel uit de zak met schatten moet je beslissen of je stop of doorgaat. Natuurlijk zitten er meer in dan alleen maar goede dingen.

Mijn bevinding:

Het “press-your-luck” gedeelte is wel heel overheersend en het rondvaren om verbeterd of verslechterd je kansen niet. Bij mij zal deze niet snel in de kast belanden.
Ook qua vormgeving heb ik al mooiere spellen van Days of Wonder voorbij zien komen.

Informatie:

 • Spel: Deep Blue
 • Uitgever: Days of Wonder
 • Stand: 3-B107
 • Boardgamegeek

Die Inseln im Nebel

Iedereen heeft een eiland en boven dit eiland ga je het land dat zich in de mist bevind ontdekken. Door de dobbelsteen wordt bepaald hoe de wind waait. Tegen betaling van energie kan je deze wel beïnvloeden. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle zes de kusten met elkaar te verbinden en te zorgen dat je grote stukken land van eenzelfde soort hebt. Er wordt op een tiental manieren punten verdient.

Mijn bevinding:

Ik las de spelregels en dacht … “is dit het?”. Inmiddels heb ik het ook al een keer gespeeld en al snel merk je dat er best veel inzit. De energie, die als een soort geld werk, kan je gerust inzetten om betere acties te doen.
In het spel zitten in totaal drie modules. Module 1 is de basis, ideaal om het spel te leren kennen, Modeule 2 en 3 zorgen voor meer mogelijkheden. Deze laatste twee heb ik zelf ook nog niet kunnen spelen, maar hoop dit snel te kunnen doen.
Voor mij toch wel een verrassing.

Informatie:

 • Spel: Die Inseln im Nebel
 • Uitgever: Schmidt Spiele
 • Stand: 3-H102
 • Boardgamegeek

Era: Medieval Age

Bij Era ga je proberen je stad zo goed mogelijk te bouwen, je eigen dobbelstenen bepalen de grondstoffen en aanvalsmogelijkheden. De meeste gebouwen leveren je voordelen op, zoals extra dobbelstenen en verdediging. Aan het einde levert elke gebouw weer punten op, soms alleen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Mijn bevinding:

Era is niet alleen visueel een erg mooi spel, maar het speelt goed. Er zitten wel veel gebouwen in, dus je moet goed kijken wat welk gebouw doet. Ook de eindtelling is even stap voor stap afwerken.
Je eigen speelbord is een geel bordje met alle stappen en grondstoffen in geel reliëf er op, oftwel niet leesbaar. Nu heb ik al wel begrepen dat ze tijdens Spiel stickers hebben waardoor alles wel leesbaar is.

Informatie:

 • Spel: Era: Medieval Age
 • Uitgever: EggertSpiele
 • Stand: 3-D110
 • Boardgamegeek

Kingdomino Duel

Een roll & write gebaseerd op het gelijknamige bordspel. Deze keer worden er vier dobbelstenen gedobbeld. De startspeler kiest er één, daarna mag de andere speler er twee uitzoeken en vervolgens krijgt de startspeler de laatste dobbelsteen.
De dobbelstenen moet je dan zo leggen dat ze een dominosteen vormen, horizontaal of verticaal naast elkaar. Dan teken je de symbolen zo over op je score blok. Er moet minsten één symbool aansluiten aan een gelijk symbool op je papier, of aan je kasteel. Ook hier heb je een soort van kroon die zorgt voor de punten op het einde. Als je als eerste een x-aantal hebt getekend van een soort krijg je ook een voordeel.

Mijn bevinding:

Erg leuke dobbelvariant van Kingdomino. Het tekenvel is wel erg druk, wat de telling bemoeilijkt. Verder prima spel.

Informatie:

 • Spel: Kingdomino Duel
 • Uitgever: Blue Orange Games
 • Stand: 3-M107
 • Boardgamegeek

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Spiel preview”

 1. Leuke lijst met nieuwe spellen! Zelf hebben we Oh, Fox! gespeeld op Essen, en die was erg leuk. Verder ben ik benieuwd naar GROWL, Mystery House, Cities: Skylines, Escape Tales en Valley of the Kings. Een paar daar van stonden op mijn lijst, maar die heb ik bewust overgeslagen omdat ik ze bij RTD kan proberen. Hopelijk blijven ze lang genoeg in de speel-o-theek 😀

Reacties zijn gesloten.