Winnaars Nederlandse spellenprijs

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft zaterdag 7 november de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in de categorieën ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’, en daar is dit jaar de categorie ‘beste kennerspel’ aan toegevoegd. Point Salad van uitgeverij White Goblin Games is het beste familiespel, De Crew van 999 Games het beste kennerspel en Architecten van het Westelijk Koninkrijk van White Goblin Games het beste expertspel. Daarnaast is Erwin Broens gehuldigd met de Bijzondere Prijs 2020.

Familiespellen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar, kennerspellen zijn geschikt voor publiek vanaf een jaar of tien dat anderhalf uur spelduur met wat uitgebreidere spelregels waardeert en expertspellen zijn geschikt voor spelers met meer speelervaring.

Het beste familiespel van 2020 – Point Salad


Point Salad is een spel voor 2 – 6 spelers vanaf 8 jaar, waarbij de spelers naar de markt gaan om groente te halen voor een lekkere salade. Vergeet daarbij de juiste recepten niet, want die bepalen de opbrengst. Wie maakt de beste puntensalade? Het spel is ontworpen door Shawn Stankewich, Molly Johnson en Robert Melvin en wordt uitgegeven door White Goblin Games.
De jury oordeelt over Point Salad: “Setjes verzamelen op talloze manieren. Eerst groentes verzamelen en daarna bijbehorende puntenrecepten scoren, of andersom? Of toch liever mixen? Houd in ieder geval in de gaten wat anderen nodig hebben! Een snel spel met interessante keuzes en behoorlijk wat interactie.”
De andere genomineerden in deze categorie waren De Zoektocht naar El Dorado en Menara (beide uitgegeven door 999 Games).

Lees hier de review van Point Salad door Roll The Dice

Het beste kennerspel van 2020 – De Crew


De Crew is een spel voor 2 – 5 spelers vanaf 10 jaar, waarbij je met je bemanning op ruimtereis gaat. In dit coöperatieve kaartspel probeer je steeds uitdagendere missies te volbrengen door de juiste slagen bij de juiste spelers te krijgen. Alleen als het iedereen lukt de eigen opdrachten uit te voeren, slaagt de missie. Het spel is ontworpen door Thomas Sing en wordt uitgegeven door 999 Games.
De jury oordeelt over De Crew: “Als slagenspel herkenbaar, met extra elementen. Coöperatief, zonder directe communicatie. Regelmatig spannend tot de laatste slag. De grote verscheidenheid aan missies garandeert zowel een grote herspeelbaarheid als variabele moeilijkheidsgraad. Waar was dit spel al die tijd?”
De andere genomineerden in deze categorie waren De Taveernen van de Oude Stad (eveneens uitgegeven door 999 Games) en Tiny Towns (uitgegeven door White Goblin Games).

Lees hier de review van De Crew door Roll The Dice

Het beste expertspel van 2020 – Architecten van het Westelijk Koninkrijk


Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een spel voor 1 – 5 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers indruk willen maken op de koning. Als architect kun je braaf meebouwen aan de kathedraal, maar andere gebouwen kunnen ook aanzien opleveren, zelfs als ze van bedenkelijke aard zijn. Aan het einde heiligt het doel namelijk de middelen. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en Sam Macdonald en wordt uitgegeven door White Goblin Games.
De jury oordeelt over Architecten van het Westelijk Koninkrijk: “Een workerplacement waar je eigen arbeiders elkaar kunnen versterken, maar het risico lopen door een concurrent opgepakt te worden, betekent volop interactie. De dynamiek van het reputatiespoor met de bijbehorende voor- en nadelen maakt er een prachtig en origineel geheel van.”
De andere genomineerden in deze categorie waren Crown of Emara (uitgegeven door 999 Games) en Teotihuacan (uitgegeven door Jumping Turtle Games).

Bijzondere Prijs 2020 – Erwin Broens


De jury van de Nederlandse Spellenprijs heeft besloten om Erwin Broens een Bijzondere Prijs toe te kennen voor zijn enorme bijdrage aan de Nederlandse bordspellenhobby gedurende tientallen jaren.
De jury licht toe: “Erwin is altijd heel erg betrokken geweest bij de gebeurtenissen in het spellenwereldje, en schroomt daarbij niet om zowel lof als kritiek te geven wanneer hij dat verdiend acht. Hij heeft een uitgesproken mening en neemt daarbij geen blad voor de mond. Tegelijkertijd is hij bereid om mensen de weg te wijzen, beginnende uitgevers te helpen en initiatieven te ondersteunen. Zo heeft hij bij de landelijke spelvereniging Ducosim in zijn bestuursjaren de verenigingsbeurs naar de Jaarbeurs gebracht en stond hij in 2000 mede aan de wieg van de oprichting van de Nederlandse Spellenprijs.
Maar meer nog is hij bekend van zijn recensies en nieuwsberichten op zijn website Bordspeler.nl. De impact hiervan op de Nederlandstalige spellenwereld is bijzonder groot te noemen. Zowel beginnende als ervaren spelers komen dankzij Erwin bij de juiste informatie uit en verkrijgen nieuwe inzichten over deze mooie hobby. Het feit dat hij zonder onderbreking zijn webactiviteiten nu precies 25 jaar voor iedereen toegankelijk maakt, heeft de jury unaniem aangegrepen om hem deze Bijzondere Prijs 2020 toe te kennen.”

Het reglement van de Nederlandse Spellenprijs bepaalt dat de jury kan besluiten tot het toekennen van bijzondere prijzen. Tot nu toe is hier zeer terughoudend mee omgegaan. De uitzonderlijke prestatie van Erwin Broens was voor de jury echter de aanleiding om voor de eerste keer in haar bestaan de mogelijkheid te benutten en deze bijzondere prijs uit te reiken.

Over de Nederlandse Spellenprijs


De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen en sinds 2020 een prijs voor kennerspellen. De jury is samengesteld uit negen onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De jury beoordeelt de spellen met name op kwaliteit, speelplezier en originaliteit. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Meer informatie


www.denederlandsespellenprijs.nl

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Winnaars Nederlandse spellenprijs”

Reacties zijn gesloten.