Bakske Koffie (1) bij Vesting Holland

Vesting Holland 02In tegenstelling tot miniatuur wargaming bestaat er in Nederland geen vereniging die zich bezighoudt met historisch bordwargamen. Er wordt hoofdzakelijk in de privésfeer gespeeld en dat maakt de hobby weinig bekend en dus onbemind. De Nederlandse historische wargame scene is dus klein en Noël Houben uit Voorburg wil daar iets aan doen door regelmatig bijeenkomsten in de Randstad te organiseren. Afgelopen zaterdag kwam de Vesting Holland voor de tweede maal bijeen. The Sword of Rome zal er ter tafel komen. En laat dat net één van mijn favoriete card-driven wargames zijn. Ik heb ‘m al een paar jaar niet meer gespeeld, dus dat is een mooie reden om af te reizen naar Rotterdam en aan te schuiven. En natuurlijk voor ’n bakske koffie.

Rotterdam

De bijeenkomst werd gehouden bij Bas in R’dam op loopafstand van het Centraal Station. Hij is zo goed geweest zijn ruime appartement voor deze dag ter beschikking te stellen. Over de Maasstad zelf heb ik wat gemengde gevoelens. Daar gaan we het hier niet over hebben, maar ik zag mezelf al zitten tussen “ow jaa joh“, “èch wèl” en “wat willie damee segge dan“. Overigens ben ik wel gek van scheepvaart, maar daar zie je tegenwoordig vanuit de trein niets meer van. De ongure types op het station lieten me met rust en tot tweemaal toe werd er zelfs voor me gestopt toen ik – met een plexiglazen plaat van 90cm bij 60cm onder m’n arm – wilde oversteken. Dat waren trouwens Nieuwe Rotterdammers, maar goed. Toch aardig van ze om me te laten oversteken. De eerste kennismaking viel dus reuze mee.

Europe en Asia Engulfed

De clubdag werd bezocht door 9 man – inclusief mezelf – en er werd gespeeld van 11:00 tot na 21:00. En hoewel we wat traag op gang kwamen – ’n goed bakske koffie hielp – en er een pizzapauze was, is het toch een hele zit. Maar dat hoort bij de hobby. Drie spellen kwamen ter tafel. Bas, Jeroen, Maarten en Cyrille amuseerden zich respectievelijk met Europe Engulfed en Asia Engulfed; spelen die elke associatie met de blockwargames van Columbia Games willen vermijden. Zelf heb ik beide spelen nooit samen gezien, maar het viel me gelijk op, dat het bord van Asia Engulfed de helft kleiner was dan haar voorganger. Alle vandaag gespeelde wargames op deze dag kwamen dus van GMT Games. Of het toeval is dat weet ik niet, maar GMT Games is nu eenmaal marktleider in deze bescheiden tak van sport.

The Sword of Rome

Vesting Holland 03Noël, Thomas, André, Guido en ik schoven aan bij The Sword of Rome, dat dus met de 5th Player Expansion werd gespeeld. Daarmee komen de spelersverhoudingen toch anders te liggen. Niet heel wezenlijk anders, maar toch. Het was een 8 uur durende strijd vol wisselende bondgenootschappen en dramatische gevechten. De Volscii werden in de eerste beurt al uitgeschakeld. En de Galliërs eindigden hun plundertocht helemaal in de teen van de laars van Italië, waar ze uiteindelijk dan hun Waterloo vonden. Rome slaagde erin meerdere tegenslagen te boven te komen, mede door hun kolonisatiepolitiek. Maar het waren de Grieken die er met een gedurfde en spectaculaire actie in slaagden Rome toch in te nemen. Lang hebben ze de eeuwige stad niet weten te houden. En het was uiteindelijk de wat afzijdige Carthaag die het meest profijt trok van de verzwakte Griekse stadstatenbond.

Kortom …

Ik heb me op deze dag prima vermaakt en nieuwe wargamers leren kennen. De wargamehobby is dus niet dood. Aan de kwaliteit van wargames die er op dit moment zijn kan het niet liggen, maar een tegenstander is nog altijd niet makkelijk te vinden. En Vesting Holland dan? Zulke gozerts … èch wèl! Dus wie weet, kom ik nog eens langs voor een potje … en voor ’n bakske koffie.

Eén gedachte over “Bakske Koffie (1) bij Vesting Holland”

  1. Het is een beetje laat (ik frequenteer de site van de Eindhovense spellenclub niet), maar nog bedankt voor het leuke artikel. En als je nog een keertje wilt langskomen: de koffie staat klaar…

Reacties zijn gesloten.